Sportsko čudo godine: Preboljela pad pred ciljem i nevjerovatnim preokretom donijela zlato

atletika
Mlada nizozemska atletska zvijezda Femke Bol (23) nevjerovatnim finišom utrke donijela je svojoj reprezentaciji zlato na Svjetskom prvenstvu u štafeti 4x400 metara.

 

Femke Bol iza sebe ima nevjerovatne dane na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Na otvaranju prvenstva, tokom prve noći takmičenja, doživjela je najveću moguću tragediju u završnici utrke.

Naime, u posljednjih 10 metara Bol je bila prva i imala je zlato u rukama u mješovitoj štafeti 4x400 metara, ali je doživjela pad. Ostala je bez zlatne i srebrene medalje i nije se mogla suzdržati od suza. Činilo se da to nikada neće preboljeti.

No, mlada atletičarka sinoć je na zapanjujući način donijela Nizozemskoj zlato u drugoj disciplini, čime je Bol pokazala da je spremna napraviti nevjerovatan preokret. Od najnesretnijeg slučaja, do prave heroine svoje Nizozemske, za samo nekoliko dana.

Ova 23-godišnjakinja preuzela je sinoć štafetu na posljednjoj etapi s velikim zaostatkom za vodećim Jamajkom i Velikom Britanijom. Nizozemska je u tom trenutku bila trećeplasirana, a imala je zaostatak veći od 10 metara po razmaku između atletičarki koje su bile ispred.

Ipak, nevjerovatnom završnicom prestigla je dvije atletičarke koje su bile ispred Nicole Yeargin (Velika Britanija) i Stacey Ann Williams (Jamajka) i tako donijela zlato svojoj Nizozemskoj. S pravom je postala pravi heroj svoje države, ali i atletskog sporta.

Bol je završila utrku u velikom stilu, a Nizozemke su slavile s vremenom 3:20.72. Drugoplasirana Jamajka došla je do srebra s 3:20.88, a Britanija do bronze vremenom 3:21.04.

"Bila je ovo jedna od mojih najvažnijih utrka ikada, ali je ovo prvi put da smo postali svjetski prvaci pa se to odnosi na sve nas", rekla je Bol u suzama nakon što je osvojila zlato.