Sprema se "eksplozija" na Santiago Bernabeu u 20. minuti sutrašnje utakmice s Rayom

.
Borba protiv rasizma

 

Real Madrid, predvođen predsjednikom kluba Florentinom Perezom, pretvorit će utakmicu protiv Rayo Vallecana u masovnu podršku brazilskom igraču u borbi protiv rasizma.

Vinicius je tokom vikenda na Mestalli doživio rasističke uvrede, o čemu cijeli svijet piše. Brazilac je na kraju dobio direktan crveni karton, ali natavlja da se bori sa rasistima kojih je sve više na tribina španske La Lige.

ESPN Brazil tvrdi da je Vinicius čak počeo da razmišlja o odlasku iz Real Madrida. Radni tim koji okružuje mladog Brazilca savjetuje mu da promijeni kompletnu ligu zbog broja rasističkih uvreda koje je pretrpio tokom sezone.

Njegova zastupnička agencija, TFM, i Frederico Pena, njegov glavni predstavnik, također su dali svoju verziju izjavom u kojoj su osudili ono što se dogodilo na stadionu Mestalla:

"Tokom utakmice između Valencije i Real Madrida, prisustvovali smo scenama raširenih, namjernih i već institucionaliziranog rasizma, koji su jedni od najodvratnijih u povijesti nogometa. Tri godine nakon što je svijet šokirao video u kojem je George Floyd brutalno imobiliziran, danas je cijeli svijet svjedočio događaju u kojem je Vinicius imobiliziran na kukavički, nasilan i neprihvatljiv način tokom svađe", osuđuje TFM, koji izravno napada LaLigu:

Međutim, stigle su ubrzo informacije iz Madrida koje kažu da će Vinicius dobiti novi ugovor i da je svakako spreman ostati igrač Reala unatoč svim problemima sa kojima se suočio, a klub je čvrsto stao uz njega i pokušava mu pomoći u ovoj borbi.

Real, koji je već ostao bez titule u La Ligi, sutra od 19:30 sati dočekuje Rayo u 36. kolu, a to će ujedno biti prilika da se Madriđani ujedine i pokažu Viniciusu da su uz njega.

Postojat će institucionalni transparent protiv rasizma i klub će javno podržati igrača. Kulminacija će biti u 20. minuti, po broju koji Vini nosi, kada će cijeli stadion eksplodirati skandirajući njegovo ime i lansirajući parole protiv netolerancije.

Protagonist, Vinicius, bit će na stadionu, ali ne i na terenu. Brazilac, kojeg je Ancelotti odlučio odmoriti zbog stresa, ići će na utakmicu, ali neće igrati, osim ako sam ne zatraži od italijanskog trenera. Vinicius će utakmicu gledati sa svojim saigračima, iako mu je klub, Florentino Perez osobno, ponudio priliku da dobije naklonost svih navijača Reala u loži stadiona Santiago Bernabeu. Florentino razumije da Viniciusova patnja nadilazi nogomet i da igrač, 22-godišnji mladić koji je u stranoj zemlji, zaslužuje svu podršku u ovom trenutku.

Real Madrid vjeruje da je mržnju prema Viniciusu potakla svačija pasivnost. Policija je jučer privela četvoricu navijača umiješanih u tužan događaj koji se dogodio prošlog januara, kada se na mostu kod Valdebebasa pojavila obješena crna lutka s dresom Brazilca.

Među privedenima su i tri Atletico ultrasa s kriminalnim dosjeima.Također sada, kada je prvenstvo u završnoj dionici, bilo je to vrijeme kada su i LaLiga i Federacija revitalizirali kampanje protiv rasizma, vjerovatno zbog ozbiljnog dodira FIFA-e, skandalizirane događajima u Valenciji.

Viniciusu je jako važno da ima veliku podršku u borbi protiv rasizma. On je trenutna žrtva, no mnogi ljudi širom svijeta dijele njegovu bol i suočavaju se sa istim problemom.