Šta bi se desilo da se Wwin liga BiH smanjuje od sljedeće sezone?

a

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine danas je usvojio prijedlog o skraćivanju Wwin lige BiH od sezone 2025/26, kojim će se broj klubova u elitnom rangu bh. fudbala smanjiti sa 12 na 10.

Ova odluka bi trebala doprinijeti rastu kvalitete lige, s obzirom da će se igrati više derbi utakmica, ali to će posljedično donijeti i žestoku borbu, nalik onoj iz sezone 2015/16, kada se liga skratila sa 16 na 12 klubova.

Iako iz Saveza nisu potvrdili da će ispadati četiri kluba, to je za očekivati s obzirom da mora ući po jedan iz Prve lige FBiH i Prve lige RS.

Tako smo se pozabavili igrom "šta bi se desilo da se od sljedeće sezone skraćuje prvenstvo".

Posljednjeplasirana Zvijezda 09 i u ovakvoj postavci je već prežaljena, a rastom otpisanih ekipa na četiri sudbina bi im bila zapečaćena.

Borba za opstanak bi izgledala isto, kao što je i trenutna situacija, ali bi ishod bio za mnoge pogubniji nego što će biti u realnosti.

Prema trenutnom stanju stvari, Tuzla City, GOŠK i Željezničar bi bili još tri putnika u niži rang, dok bi se konjički Igman "provukao" kao 8., odnosno posljednji koji bi opstao u elitnom rangu.  

Naravno, do kraja sezone je ostalo osam kola i situacija će se sigurno mijenjati iz kola u kolo, ali ono što je sigurno je da će sljedeće sezone biti mnogo manje prostora za grešku ako želite opstati.