Šta će Edin Bašić raditi nakon oproštaja?

Edin Bašić jedan od najboljih bh. igrača novije historije završio je svoju bogatu rukometnu karijeru.

Iako je tokom više od dvije decenije ostavljao trag gdje god je igrao, to se ne može reći i za reprezentaciju BiH za koju je nastupao u dva turnusa. Prvi put kad još nije imao tako bogatu karijeru, a drugi put nakon što ga je privolio Vojislav Rađa da se vrati.

Tada smo imali po imenima najjaču reprezentaciju, tada je na golu stajao Daniel Šarić, ali samo u nekloliko navrata dok nisu tada golman Barcelone i bek Chamberyja shvatili da nije to ambijent za njih.

(Shvatili su i to je njihovo pravo, no baš zbog toga treba duplo više cijeniti recimo jednog Mirsada Terzića, igrača na istom nivou kao pomenuta dvojica, možda čak i na većem, koji bi se odazivao da ga pozove selektor beskućnik sav u dronjcima, a da u Savezu sjede sve go kreten, kriminalac, lopov, analfabeta - dakle bez obzira na sve.)

Dakle imaju ovi što se odazivaju bez obzira na sve i ovi što se nisu odazivali, ali su opet tu. Edin Bašić nakon vrhunske karijere tako se našao među pomoćnicima selektora Bilala Šumana tokom prethodnih utakmica sa Bjelorusijom i Češkom.

Za vjerovati je da će tu funkciju obavljati u narednim reprezentativnim akcijama.

Bašić je karijeru započeo u Krivaji iz Zavidovića, a nastavio u Željezničaru. Igrao je potom za Zamet, odakle je otplovio za Švicarsku, gdje je igrao za Endingen, Suhr i Amicitiju. Najbolji dio karijere proveo je u Chamberyju, da bi posljednju epizodu imao u Chartresu, gdje je ostao Nebojša Grahovac.