Šta je potrebno evropskim elitnim klubovima u januarskom prijelaznom roku

Januarski prijelazni rok često ne donosi neke velike transfere, ali klubovi širom Evrope će doći u iskušenje da uđu na tržište ovog mjeseca. Ekipe poput Real Madrida i Bayerna bi morale krenuti u potragu za igračima, kako bi povećali svoje nade za titule.

Klubovi iz Premiershipa obično najviše troše i kako se čini da je Liverpool najbliži tituli, za očekivati je da se aktiviraju Manchester City i Tottenham, kako bi zaustavili Crvene.

Analizirali smo šta je potrebno evropskim elitnim klubovima u prijelaznom roku.
 

LIVERPOOL



Lider lige ima jak sastav, ali možda će trebati još pojačanja, pogotovo ako klub napuste Alberto Moreno i Simon Mignolet. Povratak veznjaka Alexa Oxlade-Chamberlaina je dobra vijest i može biti potencijalno pojačanje za kasniji tok sezone.

MANCHESTER CITY



Porazi od Crystal Palacea i Leicestera bez Fernandinha najbolje pokazuju koliko je Brazilac bitan za prvaka. On ima 33 godine i njegov nasljednik mora biti prioritet za City, koji obično neuspješno koristi Gundogana i Johna Stonesa na toj poziciji jer su propustili Jorginha, koji je otišao u Chelsea. City također ima problem s lijevim bekom budući da konstantne probleme s povredama ima Benjmain Mendy.
 

TOTTENHAM



Spursi nisu nikoga doveli prošlog ljeta, ali to nije puno oštetilo ekipu Mauricija Pochettina. Međutim, povrede od tada su utjecale na opcije u sredini terena pa je aktivan plan dovođenja Adriena Rabiota, koji ne krije da želi napustiti PSG-e. Upitna je budućnost Tobyja Alderweirelda u klubu.

ARSENAL



Povrede defanzivaca su pogodile ekipu Unaija Emeryja i dovođenje dobrog stopera u januaru bi trebao biti prioritet. Aaronu Ramseyu ističe ugovor te će i za Velšanina trebati zamjena, a sve su prilike da će to biti zvijezda Seville Ever Banega. Emery će također biti u iskušenju primanja ponuda za njemačkog playmakera Mesuta Ozila, s obzirom da je dosta bio na marginama, iako zarađuje 350.000 funti sedmično.
 

CHELSEA



Napadač je na vrhu spiska želja Maurizija Sarrija, koji je koristio Edena Hazarda kao lažnu devetku iza Alvara Morate i Oliviera Girouda, koji je stigao prošlog januara. Interes za Bournemouthovim Callumom Wilsonom je potvđen od Sarrijevog asistenta Gianfranca Zole, a povezuje se i imena Jamieja Vardyja i Gonzala Higuaina. Također, očekuje nas mjesec špekulacija od Hazardove budućnosti, jer mu ugovor ističe 2020. godine.

MANCHESTER UNITED



United možda neće ulagati budući da je menadžer Ole Gunnar Sloslkajer samo tehničko rješenje do kraja sezone. Jose Mourinho je želio defanzivca te se to i dalje čini kako područje potrebno za pojačati u Unitedovom timu, zajedno s više dinamike u sredini. Međutim, klupski čelnici su izjavili da će Solskjaer moći dovoditi igrače samo na posudbu.
 

BARCELONA



Jeison Murillo je stigao na posudbu iz Valencije zbog krize u defanzivi s povredama, a trener Ernesto Valverde je najavio kako lider La Lige neće dovoditi pojačanja u januaru. Philippe Coutinho je bio van sastava i mogao bi biti prodat ukoliko bi postojao interes. Mediji špekuliraju o mogućoj razmjeni s PSG-om koja bi uključila Coutinha i Kyliana Mbappea.

REAL MADRID



Madrid nije trošio mnogo novca posljednjih godina, a kasa je punija i za 105 miliona eura koliko je koštao transfer Cristiana Ronalda u Juventus. Hoće li klub biti voljan poduprijeti Santiaga Solarija, koji se čini kao privremeno rješenje, ostaje nam da vidimo. Nedostaju Ronaldovi golovi i napadač je potreban Realu kako bi se rasteretio Karim Benzema. Osvajač Zlatne lopte Luka Modrić bi također mogao biti predmet špekulacija budući da se prije početka sezone povezivao s Interom.
 

ATLETICO MADRID



Diego Simeone je potrošio dosta novca prošlog prijelaznog roka budući da je doveo igrače poput Thomasa Lemara, Rodriga, Nikolu Kalinića i Gelsona Martinsa. Međutim, Atleticova borba za titulu će biti upitna ukoliko osvajač Svjetskog prvenstva Lucas Hernandez napusti klub, jer je Bayern spreman aktivirati klauzulu, javljaju španski mediji. Bit će teško naći zamjenu za defanzivca Lucasa, a i kapiten Diego Godin je u godinama, pa će to biti na umu Simeoneu, baš kao i nedostatak golova Diega Coste.

PSG



Nejasno je ima li Thomas Tuchel novca na raspolaganju, ali kupovina Eric-Maxima Choupo-Motinga iz Stokea u prošlom prijelaznom roku sugerira da je budžet pooštren nakon godina rasipništva u francuskom glavnom gradu. Špekulacije oko Neymara i Kyliana Mbappea će se nastaviti, a ekipi će biti potreban novi veznjak ukoliko Rabiot dobije željeni odlazak. Barcelona je najbliža kao njegov naredni klub. Watfordov Abdoulaye Doucoure je navodno meta.
 

BAYERN



Sa šest bodova iza lidera Bundeslige Borussije Dortmund, Bayern će se možda odlučiti na trošenje novca. Klub je potvrdio interes za Lucasa. Klub će morati obnoviti i ofanzivu budući da ekipu napušta Arjen Robben na kraju sezone, Franck Ribery će vjerovatno krenuti njegovim stopama, a Kingsley Coman često muče povrede.

JUVENTUS



Na putu za još jednu titulu u Seriji A, Juve očito nema slabosti. Dosta su potrošili i prošlog ljeta dovodeći Ronalda iz Madrida, što je bio jasan znak da žele pojačati svoje šanse za osvajanje Lige prvaka. Bit će potrebno obnoviti iskusnu zadnju liniju uključujući 34-godišnjeg Giorgija Chiellinija, ali vjerovatno ne sada.
 

INTER



Interov trener Luciano Spalletti se također nada pojačanjima u janauru. Zadržavanje kapitena Maura Icardija, koji se povezuje s Realom, je najbitnije, ali potrebno je još napadačkih opcija kako bi se ublažio teret na remenima Argentinca.

MILAN



Gennaro Gattuso također ima problema s nedostatkom golova budući da je pobjednički gol Higuaina protiv SPAL-a bio prvi njegov prvi gol od oktobra. Moguće je i da će Higuain otići, što znači da će biti potreban jedan napadač, iako Patrick Cutrone dosta obećava i zaslužuje više prilika. Špekuliše se dolazak Luisa Muriela iz Seville, ali ostaje se da vidi hoće li biti potpisa dok klub vodi Gattuso, koji je pod sve većim pritiskom.