Šta kome treba za prolaz dalje, samo tri reprezentacije sigurne

italija
Mnogo kombinacija u igri

Još samo jedno kolo ostalo je do kraja grupne faze na Evropskom prvenstvu u fudbalu, a rezultati u prethodne dvije runde su takvi da trenutno imamo samo tri reprezentacije koje su sigurni učesnici nokaut faze, a to su Nizozmska, Belgija i Italija.

Ostali će morati da se potrude dosta i u posljednjem kolu, a evo pregleda šta kome treba u posljednjem kolu za plasman u nokaut fazu među 16 najboljih selekcija u Evropi.

Inicijalno, u slučaju istog broja bodova u grupi odlučuje međusobni skor, pa gol razlika, a nije isključeno da u nekom ludom raspletu i "krugu" presudi i manji broj žutih kartona!

GRUPA  A

*Italija je prošla dalje, a ako ne izgubi od Velsa bit će prva u grupi.

*Vels će biti u top 2 u grupi ukoliko remizira sa Azurima, ili ukoliko Švicarska ne pobijedi Tursku.

*Švicarska može završiti u top 2 ukoliko pobedi, a Vels izgubi od Italije - tada će odlučivati gol razlika - ali će biti eliminisana ukoliko izgubi od Turske.

*Turska ne može da bude u top 2, ali ako pobedi Švajcarsku biće treća u grupi.

GRUPA  B 
 

*Belgija je prošla dalje i sa remijem u posljednjem kolu bit će pobjednik grupe.

*Rusija prolazi dalje s pobjedom u Kopenhagenu ili remijem, pod uslovom da Finska ne pobijedi Belgiju.

*Finska prolazi dalje pobbedom ili remijem, ukoliko Rusija izgubi od Danske.

*Danska može biti druga ako pobijedi Rusiju, a Finska izgubi od Belgije, s tim da će ovdje poredak zavisiti i od postignutih golova.

GRUPA  C 
 

*Nizozemska je prošla dalje kao pobjednik grupe.

*Ukrajina će biti druga u grupi ako pobijedi ili remizira sa Austrijom.

*Austrija mora pobijediti Ukrajinu da bi bila druga u grupi.

*Sjeverna Makedonija ne može stići do drugog kruga.

GRUPA  D
 

*Češka prolazi dalje kao pobjednik grupe ukoliko ne izgubi od Engleske. Bit će drugi u grupi ukoliko izgube, a Škotska pobijedi Hrvatsku. Također, Česi će biti treći ukoliko izgube, a Hrvatska pobijedi sa više golova razlike kako bi ih pretekla u tom segmentu.

*Engleska ide dalje ukoliko remizira, a Škotska ne pobijedi, a bit će prva u grupi i ako pobijedi Češku. Albion će biti treći u grupi samo u slučaju da izgubi, a da Škotska pobijedi dovoljno ubjedljivo da ih pretekne na tabeli.

*Hrvatska mora da pobijedi da bi ostala u trci za plasman među najbolje trećeplasirane timove, a u slučaju ubjedljive pobjede nad Škotskom mogu da preteknu Češku na drugom mjestu na osnovu gol razlike.

*Škotska mora pobijediti kako bi ostala u utrci bar za treće mjesto, a ako ubjedljivo pobjedi Hrvate može prestići Engleze na drugom mjestu na osnovu gol razlike.

GRUPA  E 
 

*Švedska prolazi dalje ukoliko izbjegne poraz od Poljske. Ako Švedska izgubi, a u drugoj utakmici bude neriješeno, Švedska, Slovačka i Poljska bit će u krugu najbolje tri selekcije u grupi, pa će odlučivati međusobni skor. Ako izgube biće treći na kraju grupne faze.

*Slovačka ide dalje ukoliko pobijedi Španiju, ili remizira, a Švedska ne izgubi od Poljske.

*Španija prolazi dalje ukoliko pobijedi Slovačku. Ako odigraju neriješeno bit će treći u grupi ukoliko Poljska ne pobijedi.

*Poljska ide dalje kao drugoplasirana ako pobijedi, a u drugoj utakmici ne bude neriješeno.

GRUPA  F
 

*Francuska prolazi dalje ukoliko ne izugbi od Portugala ili druga utakmica bude završena neriješeno. Bit će prvi i ukoliko pobijede ili remiziraju, a Njemačka ne pobijedi Mađarsku. Ako Francuska izgubi i Mađarska pobijedi, o drugom mjestu će odlučivati gol razlika.

*Njemačka prolazi dalje ukoliko pobijedi ili remizira, a Francuska ne izgubi. Njemačka će biti prva ukoliko pobijedi, a Francuska ne. Njemačka će biti treća ukoliko remizira, a Francuska izgubi, ili ukoliko izgubi, ali i istovremeno i Portugal izgubi.

*Portugal prolazi dalje ukoliko pobijedi, ili odigra nerešeno, a Njemačka izgubi. Portugal će biti prva u grupi ako pobijedi, a Njemačka ne trijumfuje. 

*Mađarska može biti druga ukoliko pobijedi, a Portugal izgubi. Ukoliko Mađari pobijede, a Francuska izgubi, o drugom mjestu odlučivat će gol razlika. Mađarska će biti treća ako pobijedi, a druga utakmica bude završena neriješeno.