Šta se sprema na nogometnoj sceni: Irfan Durić na scenu vraća hodžu Gobeljića

.
Nekoliko klubova sudionika Kupa BiH izrazilo je nezadovoljstvo i sumnju u regularnost žrijeba kojim je “dirigirao” Zvjezdan Misimović.

Nekoliko klubova sudionika Kupa BiH izrazilo je nezadovoljstvo i sumnju u regularnost žrijeba kojim je “dirigirao” Zvjezdan Misimović.

Klubovima je zasmetalo što su iz NSBiH dobili obavijest da njihovi predstavnici, zbog Corone, ne mogu biti na izvlačenju parova, iako se dan ranije više od pedesetak osoba šetalo u sali na skupštini Saveza.
“Online” žrijeb potvrdio je špekulacije po društvenim mrežama, kako će žrijebom za finale otpasti Sarajevo ili Tuzla City. Kao jedan polufinalni par. Kuglice su baš tako odredile.
Bio je to signal da pojedini predstavnici bh.premijerligaša zatraže sastanak u cilju osiguranja regularnosti u Kupu i prvenstvu. Već dan ranije saopštenjem su se oglasili teško oštećeni klubovi Sloboda i Željo. Koji su, na očigled milionskog tv auditorija “izmasakrirani” od strane Sabrije Topalovića i Matea Muse.

 

Prvog dana predsjedničkog mandata Vico Zeljković je imao sastanak s dopredsjednikom Ivanom Beusom. Bez drugog dopredsjednika iz reda bošnjačkog naroda Irfana Durića, a koji je na tu poziciju izabran uglavnom srpsko-hrvatskim glasovima. Glasačka je mašinerija odlučila da je Durić kooperativniji za dopredsjednika od Azmira Husića. Koji je dobio glasove bošnjačkih delegata.

 

Osim toga, Duriću je vraćen “dug” za ruku prilikom izbora Ivayla Peteva za selektora.

Sada slijedi izbor za sudijski komitet. A, svi žele imati utjecaj na ljude koji delegiraju sudije. Hrvatska i srpska komponenta to urade gospodski, a kod Bošnjaka to ide drugačije. Prljavo, beskrupulozno, bahato, osvetnički…

Saznajemo kako su izvršene sve pripremne radnje za odstrel Ibrahima Hasanbegovića. Koji u nogometnim krugovima slovi kao “Begićev čovjek”, iako je na toj poziciji još iz vremena kada je u NSBiH bio Jusuf Pušina. Bilo kako bilo, Hasanbegović je targetiran kao Dinin odani kadar. “Svilen gajtan” iz Cazina nosi Durić, a ferman šalje Mirsad “Mića” Silić. Formalno drugi čovjek, a ustvari on je nogometni “capo” u Krajini. Silić je odnedavno član Izvršnog odbora Federalnog Saveza. U prvoj federalnoj ligi sudi njegov sin, dobro znano sudijsko ime Sanel. Stariji Silić i Durić pobrinut će se da Silić mlađi i Mirza Kazlagić dođu na premijerligašku listu. Obzirom da su svi iz Cazina, to će biti rutinski posao za prekaljene “igrače”.

 

I sada dolazimo do hodže Hajrudina Gobeljića. Godinama jednog od glavnih “bossova” za delegiranje bošnjačkih sudija u Prvoj ligi. Hodža Gobeljić je u mirovini, a vemena i iskustva ima napretek. Vrijeme je da se vrati u elitu. Ljubitelji nogometa srednje dobi sjetit će se ovog sudije s mercedesom 190 D, kada je sudio na terenima od Srebrenika do Posušja. Gobeljić, također na cazinskoj adresi, najozbiljniji je kandidat da zamijeni Hasanbegovića. Koji je imao gard i nije bio klupski obojen. Odškolovao je nekoliko vrsnih sudija, koji danas nose znak FIFA. Hasanbegović mora napustiti poziciju i bijelo plavu nogometnu kuću, jer se javno suprotstavio novom predsjedniku.

Šta neposlušne sudije čeka, vidjelo se u slučaju Irfana Peljte. Iako je daleko naš najbolji sudija, premda je kandidat za evropsko prvenstvo, Peljti se traži dlaka u jajetu, kako bi ga se “dovelo u red”.

 

Prema pouzdanim projekcijama nogometne kuhinje, najgori scenarij čeka Slobodu, Želju i Velež. Mešetari će sve učiniti da Slobodu istjeraju iz lige, a da Velež i Željo ostanu bez Evrope. U Evropu će po jedan klub iz svakog naroda. Da li će se taj prljavi scenarij ostvariti znat cemo vrlo brzo.