Stadion na kojem je reprezentacija BiH upisala težak poraz doživljava fudbalsku renesansu

.
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine od nezavisnosti je odigrala veliki broj zvaničnih utakmica protiv renomiranih protivnika.

 

Bilo je sjajnih partija, ali i utakmica kojih se ne želimo baš sjećati.

Jedna takva odigrana je u kvalifikacijama za SP 2002. godine protiv Španije. Naša selekcija gostovala je u Oviedu na stadionu Carlos Tartiere i poražena rezultatom 4:1.

Naši momci su odigrali slabu utakmicu, posebon drugo poluvrijeme, a jedini pogodak za našu seleckiju postigao je Mirsad Bešlija u 42. minuti utakmice.

Naša reprezentacija je u pomenutoj utakmici nastupila u sastavu: Piplica, Bešlija, Musić, Hujdurović, Varešanović, Hibić, Bolić, Akrapović, Barbarez, Mujčin, Baljić.

Španija je bila u sastavu: Canizares, Pablo, Junafran, Guardiola, Nadal, Hierro, Raul, Lusi Enrique, Tristan, Menideta, Helguera.

 

 

Kao što smo naveli, utakmica je odigrana u Oviedu na kultnom stadionu Carlos Tartiere, a fudbal u ovom španskom gradu je upravo nakon te utakmice počeo da tone.

Tamošnji ponos kultnog grada Real Oviedo je proživljavao teške trenutke, igrali su u četvrtom, pa trećem rangu u Španiji, da bi s eklub 2016. godine konsolidovao i vratio u Segundu, a sada žele totalnu renesansu.

Ekipa za cilj ove sezone ima povratak u Primeru nakon više od dvije decenije čekanja.

Tim je sastavljen od veoma mladih igrača, prosjek je oko 25 godina. Nema zvučnih imena, ali stvorena je jedna sjajna klima, čemu svjedoči i transfer rok gdje je Oviedo odbijao dobre ponude za neke od fudbalera.

Da u Oviedu misle ozbiljno govori i podatak da je u planu rekonstrukcija legendarnog stadiona Carlos Tertiere. Stadion je otvoren 2000. godine, godinu prije meča Španija - BiH, a koliko grad i navijači vole klub, pokazuje podatak iz 2015. godine kada je duel treće lige protiv Raciong Ferrola pratilo 30.500 gledatelja, što je apsolutni rekord u niželigaškom fudbalu.

U Oviedu žele da prošire stadion za 5-7.000 sjedećih mjesta, a to je jedan od planova za povratak u elitu. Povrata Ovieda na mapu španskog fudbala sigurno bi izazvao ogroman interes u ovom historijskom gradu.

 

 

Real Oviedo krou historiju nema značajnih trofeja, a 1992. godine predstavljali su Španiju u Kupu UEFA kada su eliminisani od Genoe ukupnim rezultatom 2:3. Kući su dobili sa 1:0, ali u gostima su poraženi sa 3:1.

U Oviedu se ponovo diše fudbalskim plućima, a ekipa je solidno krenula u novu sezonue Segunde. Imaju osam bodova iz pet utakmice, što je tri boda manje od lidera Las Palmasa.