Staklo u nozi MMA borca riješilo borbu, skandal kakav sport ne pamti

B

U pariskoj „Accor areni“, koja je rasprodata za 20 minuta, a u nju staje 20 hiljada ljudi, sastale su se dvije superzvezde evropskog MMA - Cedric „Najbolji“ Doumbe i Bajsangur „Baki“ Čamsudinov.

 

Njih dvojica sastali su se u okviru kategorije do 77 kilograma, Doumbe je kamerunskog, a Čamsudinov čečenskog porijekla, ali obojica su Parižani, te su imali i veliku podršku publike.

Međutim, umjesto pravog spektakla od početka do kraja, meč je prekinut u trećoj rundi. U toku nje je Doumbe pokazao sudiji Marku Goddardu da mu se komadić stakla zario u stopalo. I tu je krenuo haos, koji niko nije ni naslutio.

Sudija najprije nije reagovao, ali je nakon nove reakcije odlučio da prekine meč i donese bizarnu odluku. Borba je registrovana kao pobjeda za Čamsudinova tehničkim nokautom jer Doumbe, prema Goddradovom mišljenju, nije bio u stanju da nastavi borbu.


Reklo bi se užasna odluka, jer nije poznato kako je komadić stakla stigao do oktagona, a pretpostavka je da je doletjelo nešto iz publike, što je i te kako moglo da povrijedi nekog od boraca.

Snimak pokazuje da je Doumbe i te kako bio sposoban da nastavi meč, te da vjerovatno nije on kriv zbog toga što mu se staklo našlo u nozi.

I sam Čamsudinov je poslije meča i pobjede rekao da je odluka diskutabilna, iako je mogao da proslavi pobjedu.


Utisak je da je meč trebalo da bude zaveden kao „no contest“, tačnije da je borba trebalo da bude poništena, jer Doumbe je očigledno mogao da nastavi sa borbom poslije vađenja stakla, te da povredu nije zadobio kao posljedicu nedovoljne fizičke pripremljenosti ili udarca protivnika.

Takođe, organizator treba da snosi odgovornost zbog toga što se staklo našlo u oktagonu, a dodatni problem je činjenica da je po mišljenju mnogih rezultat bio 1-1 na ulasku u treću rundu. Doumbe je pokušavao da napravi prednost brojnim lou-kikovima. a Čamsudinov je, sa druge strane, kao dominantni hrvač, nastojao da prevede borbu u parter.

Borba je u trenutku prekida bila neizvjesna, a sada će se verovatno Dumbe žaliti na sudijsku odluku.