Suspendovan sudija koji je diskvalifikovao Novaka Đokovića

ddd
Poznati teniski sudija Soeren Friemel, koji je odlučio da Novaka Đokovića izbace sa US Opena 2020. godine izbačen je iz tenisa na godinu dana.

Britansk “Telegraph“ ekskluzivno je objavio da je Friemel suspendovan zbog “zloupotrebe moći i neetičkog ponašanja“, navodeći da ga je mlađi sudija optužio još u junu zbog zloupotrebe moći, a nakon istrage koja je trajala duže od pet mjeseci, odlučeno je da zvanično bude suspendovan.

“Žalba je obuhvatala prijavu da je uputio neprikladne komentare i pozive pojedincu“, rekao je portparol Međunarodne teniske federacije, koja je od 2014. zaposlila Friemela.

“Istraga je dovela da toga da smo ustanovili kršenje kodeksa. Četiri različita slučaja su skrenula pažnju u maju 2021. Ovi slučajevi su se desili između 2011. i 2015. i svi su uključivali istog mlađeg muškog sudiju. Istraga je uključivala intervjue sa više izvora”, navodi se.

Komisija je utvrdila da je Friemel prekršio tri člana Kodeksa ponašanja zajedničkog programa sertifikacije.

Ključni su član 13 koji kaže da se “službenici ne smiju baviti nepravednim, neprofesionalnim, kriminalnim ili neetičkim ponašanjem” i član 14 – zvaničnici ne smeju da zloupotrebljavaju svoj položaj ovlašćenja ili kontrole, i ne smiju kompromitovati psihološko, fizičko ili emocionalno stanje drugih zvaničnika, igrača ili osoblja turnira.”

Friemel nije bio glavni sudija meča između Novaka Đokovića i Pabla Carrena-Buste koji se dogodio u četvrtfinalu US Opena 2020. godine, ali je bio najviši zvaničnik koji je razgovarao sa Novakom na terenu.

Proveli su deset minuta razgovarajući o incidentu koji se dogodio kada je loptica pogodila Lauru Clark, a onda je odlučeno da Novak bude diskvalifikovan.

Soeren je imao i važnu ulogu u delegiranju sudija, odnosno njihovom napretku. Neće moći da odlučuje u narednih godinu dana.