Naila Krupić, viceprvakinja svijeta u tekvondou: Svaki sport ima svoj značaj (FOTO)

Naila Krupić članica je TDK Fadil Bajrektarević-Gazija iz Bužima i reprezentativka BiH u tekvondou. U aprilu ove godine postala je viceprvakinja svijeta osvojivši srebrenu medalju u kategoriji seniorke do 50 kg.

- Iskreno, ni sama ne znam zašto sam otišla na prvi trening, jer nisam imala pojma šta je tekvondo. Ali, onog momenta kada sam ušla u salu i stavila rukavice na ruku, sama sebi rekla: U ovom ćeš biti najbolja, ovime ćeš se baviti cijelog života. Danas kao odrasla, znam da je tekvondo od mene izgradio osobu koja je samostalna, ambiciozna, uporna i koja je svjesna da je sve moguće, a da za ono nemoguće treba samo malo više truda - kaže Naila Krupić, koja je trenutno studentica master studija na Odsjeku za menadžment računovodstva i revizije, prenosi Avaz.ba.

Najveći njen uspjeh je osvajanje srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, u aprilu ove godine.

- Ja još ne mogu da opišem kakav je to osjećaj bio stati na postolje najboljih boraca u svijetu. Kada uđete u dvoranu i vidite hiljade sportista, navijača, trenera, doktora, sudija i kada shvatite da ste i vi tu, u "best of the best" u svijetu, da sa svojim uzorima, ljudima koji su vrh tekvondoa koji su tu s vama u istoj prostoriji, imate priliku razgovarati uživo, jednostavno je neopisivo - ponosno govori ova ambiciozna djevojka.

Naila je nedavno uputila pismo nadležnim ministarstvima u kojem je pisala o različitom vrednovanju i nagrađivanju rezultata među sportistima.

- Ovom prilikom opet čestitam kolegi Amelu (Tuka, op. a.) na osvajanju srebrene medalje, i izvinjavam se onima koji su pomislili ili zaključili da je pismo namijenjeno njemu i omalovažavanju njegovog uspjeha. Poenta pisma bila je potpuno suprotna, da podstaknem ministarstva i ljude koji se trebaju zalagati za sve sportove u BiH. Ako smatraju da neki sport ne zaslužuje pažnju ili da se uspjeh u tom sportu ne prihvata i nije značajan, onda nisu trebali ni dati dozvolu da taj sport živi u BiH. Ali, ako su država, ministarstva i svi nivou vlasti prihvatili i dali dozvolu da se otvaraju klubovi određenog sporta, onda uspjeh tog sporta treba vrijediti kao i svaki drugi. Jer svaki sport ima svoj značaj i svoju važnost. Ako ne žele prihvatiti sve sportove u BiH, već samo ove što donose najviše novca, onda lijepo neka ugase sva udruženja osim nogometa, jer u BiH jedino nogomet donosi najviše novca - poručuje viceprvakinja svijeta u tekvondou.

Ova sjajna Bužimljanka na ovome se neće zaustaviti. Njeni apetiti rastu i postavila je sebi nove ciljeve.

- Trenutno imam u planu da polažem za majstorsko zvanje III dan, a voljela bih da jednog dana budem član ITF tekvondo ženskog komiteta, koji okuplja žene koje su dale najviše doprinosa razvoju tekvondoa u svijetu. A od ovih malo realnijih i bližih ciljeva i ambicija, tu je osvajanje evropskog i svjetskog zlata te polaganje i dobivanje certifikata i dozvole za suđenje na svjetskom prvenstvu, ne bi bilo loše da još jednom upišem svoje ime u historiji bh. sporta - zaključuje Naila Krupić.