Kolašinac: Kad smo jedinstveni, onda je svakom timu problem igrati protiv nas

Vrijeme prije sinoćnjeg treninga Ermin Bičakčić i Sead Kolašinac iskoristili su da za službenu stranicu Saveza otkriju svoja razmišljanja o susretu s Italijom, baražu, odnosu prema dresu s državnim grbom. Počeli smo od utakmice u Torinu na kojoj Kolašinac nije igrao.

- Pričali smo Bićo i ja, mada sam gledao utakmicu kod kuće. Šteta što nismo uzeli barem bod i što je Verati dao onaj gol u posljednjim trenucima. Odlično smo igrali i sistem je bio dobar - smatra Kolašinac i nastavlja: 

- Ako svi budemo trčali i borili se, Italiji može biti teško igrati u Zenici. Kad smo jedinstveni, onda je svakom timu problem igrati protiv nas. 

Naša prednost

Bičakčić dodaje: 

- Slažem se sa Sejom, prva stvar o kojoj smo razgovarali ovdje bila je utakmica s Italijom i šta možemo napraviti ovdje, kod kuće. Mislim da tu leži naša prednost, svjesni smo kako nas publika može „ponijeti“ i koliko mi sami možemo napraviti kad igramo jedan za drugog. Nevjerovatna je ta povezanost s publikom koja prepoznaje našu srčanost, želju i odlučnost na terenu i koja može da stvori takvu jednu atmosferu o kojoj se svuda priča i koja nam daje dodatni motiv i snagu.

Kolašinac misli kako duele s Italijom i Lihtenštajnom možemo iskoristiti kao pripremu za baraž koji igramo u martu naredne godine.

- Generalno, u gostima nismo dobro igrali, ali to je iza nas i sada trebamo gledati samo naprijed. U duelima s Italijom i Lihtenštajnom želimo uzeti što više bodova, iskoristiti ih da se pripremimo za baraž, kada moramo biti jaki i mentalno i fizički. Trebamo iskoristiti činjenicu što igramo prvu utakmicu na domaćem terenu, kako bismo ostvarili dobar rezultat kojim sigurno dobivamo dodatno samopouzdanje. Bez obzira na teškoće u kvalifikacijama i izostanak plasmana kroz njih, siguran sam da ćemo se plasirati na Euro. To vjerujemo svi mi koji smo ovdje - konstatira Kolašinac.

Slično razmišlja i Bičakčić.

- Potrebno je da ne samo svaki pojedinac ovdje već i čitava BiH bude uz nas i vjeruje da možemo postići taj uspjeh. Da nemamo tu nadu, ne bismo ni bili ovdje, ali isto tako znamo da kroz naše igre, rad i zalaganje moramo pružiti nadu i drugima. Mi, igrači, moramo vratiti povjerenje javnosti. Svako okupljanje je prilika i test za nas, a u ove dvije predstojeće utakmice moramo pokazati sve što možemo kako bismo opet zaradili povjerenje navijača i ljudi u BiH. Svjesni smo da nam je baraž posljednja šansa i da je moramo iskoristiti. Potrebna nam je podrška svih i nadam se da neće izostati - rekao je Bičakčić. 

Igraju u velikim evropskim klubovima i ligama, ali se raduju svakom pozivu u reprezentaciju i dolasku na okupljanje. 

- Nije isto igrati za klub i selekciju svoje zemlje, tako da sam uvijek s radošću dočekivao svaki poziv, ali bio i beskrajno tužan kad bi me povreda spriječila da dođem. Poseban je to osjećaj i nikad ne dolazim ovdje s nekim teretom, tako da mogu reći da se varaju svi oni koji misle da mi ovdje dolazimo samo zato što smo na nekom spisku i da nam nije važno kako igramo. Sve me raduje od dolaska, do treninga i susreta s momcima. Čast je za svakog od nas nositi dres s državnim grbom i igrati za reprezentaciju svoje zemlje. Ja sam beskrajno ponosan svaki put kad obučem dres BiH - u dahu govori Kolašinac.

Sretan i ponosan

Istu strast i emocije dijeli i Bičakčić.

- Kad u moj klub stigne poziv za reprezentaciju, ja sam izuzetno sretan i ponosan što ću igrati za svoju državu. Možemo živjeti bilo gdje, ali naši korijeni su ovdje i želimo igrom pokazati da mi to ne zaboravljamo. Želimo narod Bosne i Hercegovine, kojem i sami pripadamo, promovirati na najbolji mogući način te da svijet vidi i zna gdje je BiH. Mislim da je to motiv za svakog igrača. Na taj način ja razmišljam o reprezentaciji, pored toga volim da vidim svoje suigrače, da se družimo, posebno ako se nismo duže vidjeli. To je dodatna stvar kojoj se radujemo. Ipak, na prvom mjestu je dres BiH. Velika je čast obući ga i moramo biti zahvalni što smo dobili priliku baš mi da nosimo taj dres jer ima mnogo igrača koji žele biti na našem mjestu. S ponosom nosim dres Bosne i Hercegovine i tako će uvijek biti - naglašava Bičakčić. 

Njemački jezik

Obojici je lakše što mogu sa selektorom razgovarati i na njemačkom jeziku. Uz smijeh uglas kažu: 

- Mnogo smo napredovali i bolje govorimo naš jezik nego kad smo tek došli u reprezentaciju. Moramo se pohvaliti da uvijek pričamo na bosanskom, samo ponekad kad selektor ne može da se sjeti neke riječi, pomognemo mu, piše avaz.ba.