Svečano otvorena obnovljena škola u Vrnograču

.

 

Danas je u Vrnograču svečano otvorena obnovljena OŠ  „1. mart“ , koja je prošle godine oštećena u potresu . Na samoj ceremoniji prisustvovali su brojni zvaničnici kako iz Unsko- sanskog kantona, tako i Kantona Sarajevo. Prigodan kulturno-zabavni program priredili su učenici škole. Na samom početku prisutnima se obratio direktor škole Šerif Hušidić, koji se zahvalio na brojnim donacijama koje su pomogle u saniranju objekta, a kako je istakao, ukupno je u sanaciju škole uloženo više od 300 000 KM. Najveći iznos sredstava osigurala je Vlada USK i to 125 000 KM, a premijer USK Mustafa Ružnić je ovom prilikom kazao da je itekako ponosan što su svi radili na tome da se ova škola ponovo otvori i da će ova vlada iubuduće omogućiti da se poboljšaju uslovi u obrazovanju. Općina Velika Kladuša je u sanaciji objekta učestvovala sa 20 000 KM.

Vlada Kantona Sarajevo je izdvojila 50 000 KM, a tom prilkom prisutnima se obratio i Edin Forto, premijer Kantona , koji je istakao da mu je drago što je došao u Vrnograč i da je sretan što je Vlada na čijem je čelu pomogla u sanaciji škole.

Na svečanoj ceremoniji obratili su se još i ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Naida Hota Muminović,  Almin Hopovac ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta  te Ervin Abdić, ovlaštenik načelnika Velike Kladuše.

Ono što  proteklih mjeseci uradilo na školi jesu građevinski radovi (ojačavanje konstrukcije škole), molerski radovi, zatim, montažerski radovi, adaptacija centralnog grijanja, internet mreža u cijeloj školi, oprema za biblioteku, također, zamijenjena je stolarija na sali te vanjska rasvjeta oko škole  asfaltirano je školsko, kao još sitnijih radova. Svemu tome doprinos dao je i veliki broj firmi, građana i  koji su izdvojili sredstva za  rekonstrukciju školskog objekta, a u ime menađmenta škole svima su uručeni prigodni pokloni i zahvalnice.

Nakon obraćanja i priredbe, svečano je održano presijecanje vrpce gdje je i zvanično škola „1. mart“ Vrnograč. Za brojne goste priređen je ručak i piće, a u tome su svoj doprinos dali uposlenici škole, članice Udruženja „Svjetlost“ i ostali mještani Vrnograča.