Šveđani bijesni na sudije: Pojavio se snimak koji dokazuje da su Danci pobijedili na neregularan način

,

Danska i Švedska sinoć su odigrale rukometni klasik na Evropskom prvenstvu, no on je ostao u sjeni dešavanja na terenu i sudijskih odluka u posljednjih pola minuta susreta.

Najprije su sudije poništile pogodak danskog krila Landina za 29:27 sasvim opravdano jer je uzeo loptu iz šesterca Švedske, te su Šveđani imali napad posljednjih 15 sekundi za remi.

Aktuelni evropski prvaci su odigrali sjajnu akciju koju je pogotkom u posljednjoj sekundi završio pivot Bergendahl za 28:28, no sudije Vaclav Horaček i Jiri Novotny su poništili gol.

Česi su donijeli takvu odluku jer je švedski rukometaš Wanne tokom akcije ušao unutar šest metara. Šveđani su od sudija tražili da pregledaju snimku, no oni to nisu željeli uraditi i susret je završen pobjedom Danske 28:27

No, pojavila se nova snimka s tribine iz koje se jasno vidi da je Švedska oštećena protiv Danske.

Naime, Wanne je bio unutar šest metara, ali nije tamo sam ušao, već ga je gurnuo danski rukometaš Hald.

S obzirom na to, sudije su morale pustiti akciju da se nastavi, a to bi značilo da je pogodak Šveđana za 28:28 saasvim regularan, te je švedska javnost s pravom bijesna nakon pojave ove snimke.

Danska je pobjedom napravila i ključni korak ka plasmanu u polufinale Evropskog prvenstva, a tamo će se vjerovatno naći i Švedska kojoj je ovo tek prvi poraz na prvenstvu.

U preostala dva kola druge faze Danska igra protiv Norveške i Slovenije, a Švedska protiv Portugala i Norveške.

Foto: Screenshot