Svi su protiv FIFA-ine ideje o Svjetskom prvenstvu

asd
Evropske profesionalne lige, uključujući i najjače lige poput Premiershipa, Serije A, Bundeslige, Ligue 1 ili La Lige, protive se FIFA-inoj ideji da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine.

Ovo je konkretno ideja predsjednika Svjetske nogometne federacije Giannija Infantina, no mnogi su odmah iznijeli stavove i istakli da su protiv toga.

Na sastanku u Nyonu s UEFA-om su predstavnici Evropske lige izjavili da su protiv Svjetskog prvenstva da se igra svake dvije godine, a očekuje se da Evropska klupska asocijacija (ECA) odbije ovaj prijedlog.

"Nogometne lige spriječit će nogometna upravna tijela u donošenju jednostranih odluka koje će naštetiti domaćim natjecanjima, koja se temelje na nogometnoj industriji i od najveće su važnosti za klubove, igrače i navijače u Evropi i diljem svijeta", saopšteno je iz Evropske lige.

UEFA i prvi čovjek Aleksandar Čeferin već su se usprotivili ovoj najavi za dvogodišnje Svjetsko prvenstvo, koju je nekoliko puta najavio prvi čovjek za razvoj u FIFA-i, legendarni Arsene Wenger.

Čeferin je čak najavio da će, ako FIFA pogura tu ideju, UEFA zajedno s južnoameričkim CONMEBOL -om bojokotovati sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Izvor: