Svjetski poznati list o Džeki: 'Jedan od najpotcjenjenijih napadača 21 vijeka, ostao mu jedan cilj'

.
Edin Džeko je, bez ikakve sumnje, jedan od najpotcijenjenijih napadača 21. vijeka.

Nije medijski najpopularniji, niti najfiniji, niti najbolji strijelac (iako je postigao više od 400 zvaničnih golova u svojoj karijeri), ali je definitivno igrač koji je ispunio očekivanja na svakom mjestu gdje je igrao. I to na vrlo impresivan način.

 

 

U Fenerbahçeu, sa 37 godina, očekujući 38. rođendan u martu, doživljava vječnu mladost. Nedavno je postigao hat-trick u prvom poluvremenu (protiv Konyaspora, pobijedili su 7:1) i ukupno ima 20 golova na 24 utakmice.

Učestvovao je u više od jednog gola svakih 90 minuta. Ključan je dio ambicija Fenerbahçea ove sezone čak i van terena. Njegovo posredovanje ključno je za transfere Bonuccija i Krunića.

 

 

"Igrao sam na najvećim stadionima na svijetu, sa kapacitetom od 50.000, 60.000 ili 70.000 gledalaca... ali nigdje drugdje nisam doživio atmosferu kao u Turskoj", govorio je za Face TV uoči istanbulskog derbija protiv Galatasaraya. To je bio dan kada je imao nekoliko sukoba sa zvijezdom s druge strane Bosfora, Icardijem.

Prije toga je ispisao historiju s Wolfsburgom uz Grafiteta i društvo, osvojivši Bundesligu. Zatim je prešao u Manchester City gdje je postigao više od 70 golova i dva puta osvojio Premier Ligu.

Iz Engleske, otišao je u Romu: 119 golova i drugi najbolji strijelac u povijesti rimskog tima. odmah iza Tottija. U Interu je proveo dvije sezone i postigao 30 golova, stigavši do finala Lige prvaka po putu.

Sada igra za Fenerbahçe. Postao je idol u Istanbulu, ali još uvijek ima jedan cilj sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Zmajevi su nastupili na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu i ispisali historiju, sada Dijamant sanja o Europskom prvenstvu u Njemačkoj, javlja Marca.