Svjetsko prvenstvo za košarkašice: Meč odluke za “Zmajice”, Jones ne može sve sama

xx

Dva uzastopna poraza na otvaranju Svjetskog prvenstva za košarkašice, pokazali su s kakvom se konkurencijom suočavaju reprezentativke Bosne i Hercegovine u australskom Sydneyu.

No, sportski se nadati najboljem i boriti dok god ima šanse da se ostvari dobar rezultat. Iz tog ugla gledano, današnji duel (10 sati po našem vremenu, 18 po lokalnom) protiv Južne Koreje u sydneyskom SuperDomeu može se označiti kao ključni za “Zmajice”.

Četiri mjesta
Pobjeda protiv Koreje ostavila bi nam šanse, istina i tada skromne, da ostanemo u utrci za jedno od prva četiri mjesta u grupi A koja vode u nokaut fazu SP-a, odnosno u četvrtfinale.

S druge strane, poraz bi nam praktično ugasio svaku nadu uoči posljednja dva meča grupe A sa veoma jakom Belgijom i gotovo nedodirljivom selekcijom Sjedinjenih Američkih Država, koja brani titulu.

“Zmajice”, predvođene WNBA zvijezdom Jonquel Jones, definitivno će danas pokušati pokazati da su se s pravom našle među 12 najboljih selekcija svijeta.

Propusna odbrana
No, preduvjet je da stručni štab na čelu sa selektorom Goranom Lojom “dotegne” našu odbranu koja je u dva susreta bila nemoćna (Portoriko 58:82, Kina 51:98), ali i standarno najefikasnoj Jones (prosjek 16 poena u dva meča) u napadu priključi još poneku košarkašicu (nijedna druga bh. igračica nema dvocifreni broj koševa u prosjeku).

Jednostavno, koliko god bila kvalitetna i raznovrsna, 28-godišnji centar Jones ne može sama na svojim plećima iznijeti teret jednog ovakog takmičenja.

Čak je i ovih 16 poena u prosjeku skromno u odnosu na njene mogućnosti…

I Korejke se nisu proslavile u prva dva meča, prvo su ih pregazile Kineskinje (107:44), a loše su se provele i protiv Belgije (61:84), tako da je i njima ovo vjerovatno posljednji voz, ako već i on nije pobjegao…