Tajson Fjuri je šampion i bez pojasa, uzeli su mu pobjedu

Kad izazivač uđe u ring i, nakon dvije godine pauze od boksanja, i epizode s alkoholom i depresijom, poigrava se s prvakom 10 od 12 rundi, istina, dvaput završi i u nokdaunu, što ne bi smjelo biti presudno kod sudija, zaslužio je naslov. Zaslužio je pobjedu.

Jasno je zašto je boksački svijet ogorčen odlukom da meč Deontej Vajlder (Deontay Wilder) - Tajson Fjuri (Tyson Fury) bude proglašen neriješenim. Tajson Fjuri pokazao je više, daleko više. Da se nije dvaput opustio, što je Vajlder iskoristio i srušio ga, pobijedio bi lagano kod sudija, kao što je to učinio Vladimiru Kličku prije tri godine.

Vratio se u ring Tajson Fjuri nakon depresije i problema s drogom i alkoholom, imao je 170 kilograma i praktički je dvije godine bio bez boksa. Ušao je u ring i nadboksao svjetskog prvaka. Ako to nije vrijedno pojasa...

- Uništili su jedan od najvećih povrataka u svijetu sporta. Moraš biti bolesnik da učiniš tako nešto. Zgadili su mi se, ne znam kakav moraš biti čovjek da učiniš ovo Tajsonu - bijesan je bio trener irskog diva Ben Dejvison (Davison).

Jedan od komentatora bio je i bivši italijanski bokser Poli Malignađi (Paulie Malignaggi), kojeg je šokirao sudijski listić na kojem je stajalo: Vajlder - Fjuri 115:111!

- Taj sudija mora odmah vratiti licencu i nikad više ne bi trebao baviti se boksom. Gledam tu karticu i jednostavno ne mogu objasniti kako je došao do tog rezultata - rekao je Italijan o sudiji koji je i prve četiri runde dao Vajlderu, a prvak je u prvim rundama, a i većinom meča imao lekciju iz boksa.

Samo, učitelj je bio - Tajson Fjuri.

Image

Srušio Klička i pao u depresiju

Kad je te 2015. rasplesani irski div ušao u ring u Dizeldorfu, osvojio je srca većine bokserskog svijeta. Neki su bili uz njega jer im je bilo dosta vladavine braće Kličko, posebno brata Vladimira kojem su zamjerali da bira protivnike i koji je naslov u teškoj kategoriji uspješno branio čak devet godina, drugi su bili uz Tajsona Fjurija jer im je, eto, simpatičan, treći jer je stvarno dobar bokser.

Boks je dobio totalnu suprotnost Kličku, dobio je irskog šoumena koji usred borbe stavlja ruke na leđa, glupira se, a u isto vrijeme boksa gotovo savršeno, iako izgleda onako nezgrapno, sa 206 centimetara i preko 110 kilograma.

- Kad sam bio amater, gledao sam Kličkove borbe na TV-u. Odjedanput sam se našao u ringu s njim i pobijedio ga. On je bio moj Everest. Kad imate neki cilj još od djetinjstva i dođete do njega. Nisam znao što dalje. Bio sam izgubljen. Pio sam po 18 bočica žestokog pića, nakon toga viski i votku - ispričao je nedavno Tajson Fjuri.

Image

Žderao sam i drogirao se

I dalje je neporažen, pojaseve su mu uzeli jer se nije borio i pao je na testu. Bio je pozitivan na kokain.

- Pio sam, drogirao se i provodio noći uz prostitutke. Pio sam po 18 bočica žestokog pića, nakon toga viski i votku. Pokušao sam se samo povući iz boksa, ali to nije bilo dovoljno. Sve sam probao, golf, pucanje u mete, izlaske, striptiz klubove... Ništa nije pomoglo. Osjećao sam prazninu. Do tog trenutka nikad nisam uzeo drogu. Kokain sam uzimao redovno, kokain i alkohol. Kad sad pogledam na sve to, bih li promijenio? Ne bih. Jer znam da se to jednostavno moralo dogoditi. Budio sam se i mislio kako ne želim živjeti ovako, samo radim probleme bližnjima i nitko me ne može urazumiti.

- U ljeto 2016. godine kupio sam novi Ferrari. Vozio sam po autoputu i kazaljka je bila na 305 kilometara na sat. Išao sam ravno prema betonskom mostu. Nije me bilo briga ni za što. Samo sam želio sve završiti. Već sam se pozdravio sa životom kad sam

čuo glas "Nemoj, misli na djecu i porodicu, na sinove i kćerku koji će odrastati bez oca". Malo prije mosta sam usporio i stao sa strane. Tresao sam se... Tad sam sebi rekao da je to zadnji put da uopće razmišljam o samoubistvu - rekao je Fjuri koji je potražio pomoć.

- Bio sam kod psihijatrice i rekla mi je da sam bio na samom rubu. Puno mi je ljudi prije nje reklo da moram promijeniti život, nisam bio svjestan toga. Otišao sam kući u mračnu sobu i rekao Bogu da mi pomogne. Nikad prije nisam tražio Boga za pomoć. Osjetio sam kako mi suze padaju po prsima, znao sam da neću ovo moći sam.

- Skoro sam prihvatio da ću biti alkoholičar do kraja života, ali nakon deset minuta molitve, ustao sam i osjetio kako se osjećam lakše, kao da mi je pao golemi teret. Prvi put u toj krizi osjetio sam da će sve biti dobro - rekao je.

Image

Smršavio 70 kilograma

Na vrhuncu prežderavanja i lošeg načina života, Tajson Fjuri je prelomio - vratit ću se. Imao je samo jedan problem, kako uvjeriti svog trenera Bena Dejvisona da misli ozbiljno?

- Imao je valjda 170 kila, gledao sam ga i mislio si, pa dobro, što ovaj radi? Rekao sam mu, ok, ako se misliš vratiti, hajde, trči na planinu. Mislio sam da će stati nakon minute, pustio sam ga pet minuta, pa još pet. Na mjestu gdje svi staju, on je prošao, i nastavio prema vrhu. Tad sam shvatio da misli ozbiljno - ispričao je Dejvison.

Tajson se ostavio alkohola, droge, provoda i loše prehrane i svaki je dan mukotrpno trenirao. Skinuo je gotovo 70 kilograma.

Šampion i bez pojasa

One dvije borbe nakon dvogodišnje pauze od boksa, protiv Pianete i Seferija, nisu ni blizu mogle biti mjerilo gdje je Fjuri, bokserski gledano. A onda je ušao u ring u Las Vegasu, ušao i nadjačao svjetskog prvaka, čovjeka koji je do te borbe u 40 mečeva svih 40 puta slavio uz 39 nokauta. Sve je svoje protivnike Vajlder nokautirao jer je prošle godine tražio revanš protiv Stivernea, Kanađanina kojeg je 2015. pobijedio, ali ne nokautom. Ispravio je to, ali protiv Fjurija je veći dio meča izgledao nemoćan.

I zato je Tajson Fjuri šampion i bez pojasa.

Ovakav "comeback" može napraviti samo on.