Tako to rade susjedi: KK Zadar od gradskih vlasti dobio milion eura za spas kluba

sport
Košarkaški klub Bosna već godinama se nalazi u finansijskoj dubiozi, a institucije vlasti ni ne pomišljaju da mu pomognu. A da je, uz malo volje, moguće nekadašnje, a zašto ne reći i sadašnje velikane, učiniti respektabilni susjednoj Hrvatskoj.

 

Košarkaški klub Zadar je, nesumnjivo, jedan od velikana jugoslovenske košarke, no godinama se također muči s finansijama.

Ipak, uz podršku institucija su uspjeli u protekle tri sezone dva puta osvojiti titulu prvaka Hrvatske.

Nakon osvojene titule prije nekoliko mjeseci, Zadar se našao u velikim problemima - kako isplatiti igrače koji su im donijeli desetu titulu prvaka u historiji i četvrtu u Hrvatskoj.

Ipak, gradske vlasti Zadra su pokazale da imaju morala i obraza, te su na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća izglasale povećanje budžeta za slavni košarkaški klub.

Do sada je Grad Zadar davao godišnje KK Zadar 663.614 eura, a sada će u naredne dvije godine taj iznos biti milion eura.

"U ugovoru je navedeno kako se misle koristiti sredstva Grada, a klub se obvezao na transparentnost tako da će u periodu od svakih šest mjeseci i po potrebi na traženje Grada dostaviti potpune izvještaje i potrebnu dokumentaciju", saopćili su iz Gradskog vijeća Zadra.