Talentovana šahistkinja Merjem Džafić ide na SP, novac skupili dobri ljudi

Merjem
Desetogodišnja Merjem Džafić, šah je uz trenera Ahmeda Ćorića i oca Jakuba, počela intenzivno igrati prije dvije godine i postala prvak države.

 

Desetogodišnja djevojčica Merjem Džafić iz Gračanice, prvakinja u šahu u Bosni i Hercegovini u svojoj kategoriji, nakon svih peripetija i problema oko obezbjeđenja pozamašne sume novca, u oktobru sigurno ide na svjetsko prvenstvo u šahu u Egipat. 

Ovo je večeras u 18 sati potvrdio njen otac Jakub Džafić, vraćajući se iz Sarajeva, sa prijema kod člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Dileme Bogu hvala više nema, moja kćerka Merjem će učestvovati na svjetskom prvenstu u šahu, koje se od 14. do 27. oktobra održava u glavnom gradu Egipta, u Kairu. 

Nakon što je učešće bh. šampionke, pobjednice na više međunarodnih jakih turnira bilo došlo u pitanje zbog pozamašne sume novca koji se do 24. ovog mjeseca mora uplatiti, odlazak u Kairo je bio došao u pitanje.

Mi, njeni roditelji bili smo tužni i pomalo frustrirani i pitali se, pa zar država koju će Merjem predstavljati na Svjetskom prvenstvu nije kadra pomoći nam. I zbog toga i zbog djevojčice koja je do prvaka države došla trenirajući šah kod trenera Ahmeda Ćorića i mene, jer sam i ja šahišta, za svega dvije godine stigla do šampionske titule. 

Na svu sreću, to se riješilo. Za dvije avionske karte, za Merjem i mene kao pratioca treba izdvojiti 1.800 eura, boravak pratioca je 1.244 eura, kotizaciziju od 170 eura smo uplatili iz kućnog budžeta.

U ponedjeljak će i gradonačelnik Gračanice Nusret Helić iz gradskog budžeta pomoći odlazak na prvenstvo i pomoći i Merjem i Muhamedu Šišiću - rekao je Jakub Džafić, otac talentovane Merjem.