Transrodna plivačica oborila rekord i postala meta kritika: Ranije trenirala s muškarcima

,
Škola je prvobitno proslavila njen novi rekord i čestitala joj u objavi na Instagramu, ali je brzo obrisala nakon što su je kritičari doveli u pitanje

Transrodna plivačica postala je predmet kontroverzi u SAD-u nakon što je oborila rekord ženskog tima na jednom koledžu u Nju Džersiju.

Transrodna plivačica sa koledža u Nju Džersiju izazvala je kontroverzu nakon što je oborila rekord ženskog tima prošlog vikenda, i to nakon tri godine takmičenja u muškom timu.

Megan Kortez-Filds, studentkinja četvrte godine na Ramapo koledžu u Nju Džerziju, postavila je novi rekord i osvojila prvo mjesto u disciplini leptir na 100 metara na takmičenju u Pensilvaniji prošle subote. Njen rezultat od 57.22 sekunde bio je za 0.68 sekundi brži od prethodnog rekorda postavljenog 2017. godine, kako pokazuju najnoviji podaci škole, kako izvještava New York Post.

Škola je prvobitno proslavila njen novi rekord i čestitala joj u objavi na Instagramu, ali je brzo obrisala nakon što su kritičari doveli u pitanje njen trijumf - posebno ukazujući na to da se pridružila ženskom timu tek ove sezone.

Bivša studentska plivačica koja je postala aktivistkinja, Rajli Gajns, bila je među onima koji su predvodili revolt.

Oni koji odluče da ostanu slijepi pred nepravdom omogućavanja prosječnim muškim sportistima da postanu rekorderi među ženama ili nesposobni ili šovinisti. Više nema sredine - dodala je Gajns u intervjuu za Fox News.

Incident na Ramapo Koledžu ne bi trebalo da bude iznenađenje za bilo koga, s obzirom da smo vidjeli gotovo istu priču iznova i iznova, a nema ljudi na vodećim pozicijama koji su voljni stati u odbranu žena.

Nezavisno vijeće za ženski sport (ICONS) također se oglasilo na X, optužujući Kortez-Filds da je "izbrisala ime žene iz knjige rekorda". Međutim, Ramapo Koledž branio je, rekavši da škola slijedi pravila NCAA i da "podržava sve svoje studentske sportiste".

Postoje stroge mjere koje NCAA postavlja pred transrodne sportiste. Morate zadovoljiti određene kriterijume kako biste pokazali da ste sposobni, kao transrodni sportista, takmičiti se sa ženama.

Mi smo pridruženi član NCAA. Mi smo u skladu. Učinili smo sve što NCAA kaže da treba učiniti u vezi sa takmičenjem transrodnih sportista u timu. Svi koraci su preduzeti i dokumentacija je pružena radi odobrenja učešća Megane. Škola je rekla da je originalni Instagram post obrisan od strane studenta "koji je želio da zaštiti svoju drugaricu od uvredljivih komentara".

Ostajemo zabrinuti zbog svega što smo vidjeli na društvenim mrežama i prijetnji nasiljem protiv nekih članova koledža. Nastavit ćemo da objavljujemo sve uspjehe naših timova i pojedinačnih studenata za sve naše sportske programe, kao što to uvijek radimo - dodala je portparolka.

Reakcija protiv plivačice iz Ramapa uslijedila je nakon što je Lia Tomas sa Univerziteta u Pensilvaniji izazvala buru prošle godine nakon što je počela pobeđivati na takmičenjima nakon što je tri godine takmičila u muškom timu.

 

Foto: Facebook