Transrodne osobe dolaze u boks, dobit će vlastitu kategoriju

.
Potvrdio prvi čovjek WBC organizacije

 

Predsjednik čuvene bokserske organizacije WBC Mauricio Sulaiman saopštio je kako će od 2023. godine ova organizacija imati posebnu kategoriju u kojoj će se boriti transrodne osobe.

Transrodne osobe izazivale su prethodnih godina veliku pažnju širom svijeta zbog učešća u takmičenjima nakon promjene spola i mnogi su smatrali da njihovo učešće nije fer po druge takmičare.

Posebno se to odnosilo na ženske discipline u kojima su učešće uzimale djevojke koje su nekada bile muškarci i imali su ogromnu fizičku nadmoć u odnosu na ostale takmičarke.

U svijetu boksa neće biti takvih prelaza. Mauricio Sulaiman je odlučio da dopusti transrodnim osobama da uđu u ring, a u 2023. godini će dobiti svoju vlastitu kategoriju.

"Objavit ćemo javni poziv onima koji su zainteresovani i postavit ćemo pravila. Vjerovatno ćemo napraviti ligu i neku vrstu turnira. Vrijeme je da tako nešto napravimo kako bismo uključili transrodne osobe u sve, a u isto vrijeme ih i zaštitili", rekao je Sulaiman za Telegraph i tvrdi kako neće dopustiti da se transrodne osobe bore protiv muškaraca ili žena.

"Lideri smo u ženskom boksu i opasno je da se muškarci bore protiv žena. To nikad neću dopustiti. U boksu se to nikad ne može desiti, čak ni nakon promjene spola".

"Želim da sve bude transparentno. Duel žene koja je ranije bila muškarac protiv žene nikad neće biti dozvoljena, a ni ulazak žene koja je postala muškarac u mušku kategoriju".

"Napravit ćemo pravila kako bi transrodne osobe imale šansu da boksuju. Registracija počinje od nove godine i poziv je otvoren za sve. Ali, ponavljam, bit će određena pravila i niko ko je bio muškarac se neće boriti protiv žene ili obratno", poručio je Sulaiman.

Svijet boksa tako će krenuti u jednu sasvim novu eru, a Sulaiman je odlučio ipak napraviti jasne granice između transrodnih osoba i ostatka bokserske ekipe.

Vidjet ćemo kakav će odgovor dobiti na ovu ideju prvog čovjeka WBC federacije koji će uskoro predstaviti i detaljan plan pravila za novu kategoriju.

On je prvi koji je odlučio napraviti ovako nešto i sigurno da će priče o njegovom potezu biti još dosta.