Trener Lane Pudar: Pomnožili su nas s nulom

sa

Lana Pudar je trenutno najveća bosanskohercegovačka sportska zvijezda, no klub u kojem ona trenira i uz čiju je podršku postala evropska prvakinja očito nije bitan za ovu državu.

Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, donijelo je odluku o raspodjeli javnih sredstava namijenjenih za tekući grand sufinansiranja sportskih manifestacija za 2023. godinu.

Lana Pudar: Ako ovo nije vrhunski sport…

Jedan od onih kolektiva koji nije “upao” na tu listu je Klub vodenih sportova Orka iz Mostara. U ovom klubu kojem trenira i naša fantastična plivačica, 16-godišnja Lana Pudar.

Da, za klub u kojem je ponikla evropka seniorska prvakinja u plivanju nema pdorške sa državnog nivoa.

Lanin trener Damir Đedović ne krije da je šokiran odlukom Vijeće ministara.

“Prvo sam bio bijesan, šokiran, sad sam razočaran. Hladno smo pomnoženi sa nulom”, kazao je Đedović, prenosi TVSA.

Od dodaje da je mnogima jasno o čemu se radi.

“Ima mnogo ljudi iz javnog i političkog života koji razumiju o čemu se radi. To je nivo federalne vlasti, nivo Kantona Sarajevo, Sportski savez grada Mostara, Olimpijski komitet i još par nekih naših sponzora koji prepoznaju važnost.

Mi ovdje pričamo o državnom nivou,. O nekoj instituciji kojoj je obaveza finansiranje vrhunskog sporta. Ja se zapitam, ako rezultati Lane Pudar nisu vrhunski, šta je to vrhunsko ovdje”, kazao je Đedović.

Ipak, on očekuje da će se stvari poboljšati.

Krenuti sistemski raditi

“Želim da se napokon u ovoj državi krene sistemski raditi. Da se problem sistemskog finansiranja sporta u Bosni i Hercegovini na državnom nivou riješi”, poručio je Đedović.

I Klub plivačkih sportova Orka je prethodno na svom Facebook profilu oštro reagovao saopćenjem nakon odluke o raspodjeli sredstava za sport sa državnog nivoa.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH jutros je objavilo Odluku o rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant “Sufinansiranje sportskih manifestacija” za 2022.

Na tom spisku među 155 dobitnika sredstava, na kojem su razne škole sporta, cheerleading klubovi, klubovi borilačkih sportova. Kao i sportsko rekreativne udruge i razno razna udruženja građana, NEMA Kluba vodenih sportova “Orka”, najboljeg kluba u BiH po izboru Olimpijskog komiteta BiH za 2022. godinu, koji je na ovaj Tekući grant aplicirao sa projektom “Pripreme, trenažni proces i reprezentativni nastupi Lane Pudara u 2022. godini”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju.