Trener Lane Pudar za N1: Prave nas budalama, to im ne mogu prešutjeti

.
Trener Lane Pudar i PK "Orka", Damir Djedović nije mogao prešutjeti odbijenu aplikaciju za finansiranje priprema Lane Pudar za takmičenja u 2022. godini.

Telefonski smo razgovarali sa Djedovićem koji kaže da su pripreme, putovanja i takmičenja za Lanu Pudar puni velikih troškova, jer je kao vrhunsku profesionalku prati cijeli tim ljudi.

“Putovanje u Australiju nas je koštalo oko 40 hiljada maraka, odlazak u Rim je bio oko 20 hiljada maraka. Non stop smo na pripremama. U mostaru provedemo samo desetak mjesečno. Uvijek negdje idemo i to nam strašno povećava troškove. Ne znam tačno koliki su troškovi bili ove godine dok ne sračunamo sve i napravimo završni račun”, tvrdi Đedović, koji kaže da sredstva od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine ne mogu pokriti ni mali dio svih troškova, ali i da je sve postalo stvar principa.

“Kada sam vidio ove rezultate jutros ostao sam šokiran. Kada sam vidio, uz dužno poštovanje, i dobitnike, da se sportsko-rekreativnim udruženjima daje za organizaciju međunarodnih takmičenja i odlaske na takmičenja, jednostavno nisam mogao izdržati. Bili smo u nedoumici da se kao klub uopšte oglasimo, ali nismo željeli da odšutimo na ovo. Ovo je odraz jednog javašluka, bahatosti, samovolje, dodjeljivanja novca bez ikakvih kriterija i kad niste u tom kolu, nije bitno ko ste i šta ste, ostajete bez sredstava.”, kaže Đedović.

O načinu finansiranja u sportu u Bosni i Hercegovini se govori često u posljednje vrijeme, a primjer Lane Pudar na najbolji način pokazuje nakaradnost cijelog sistema.

“Ne mogu dozvoliti da nas neko pravi budalama, ne mogu dozvoliti sutra, kada bude dodjela državne nagrade za sport, da sa tim pokriju sve ovo što rade.. To ne želim da dopustim. Ne želim nekim imaginarnim, nekompetentnim likovima koji po stranačkoj liniji dolaze u komisije koje odlučuju ko će koliko sredstava dobiti, prešutjeti ovo.  Nije ovo prvi put da se ovakve stvari dešavaju, samo prvi put na ovakav način izlazimo u javnost”, završio je Đedović.

Foto: N1