Tuchel na treningu okupio igrače, dvojici u lice rekao da mu ne trebaju na pripremama

.
To mu je posao

 

Biti trener Bayerna je velika čast, profitabilan posao, ali sa sobom nosi velike odluke i odgovornosti. Svjestan je toga Thomas Tuchel, koji je nakon ne baš najboljeg početka na klupi Bayerna odlučan da žestokim radom na ovoljetnim pripremama spremi do maksimuma tim za sezonu 2023/24.

Po dolasku Tuchela umjesto Juliana Nagelsmanna, u Bayernu su stvari krenule nizbrdo. Klub je ispao u četvrtfinalu Kupa Njemačke, a zatim i u četvrtfinalu Lige prvaka. Osvojena Bundesliga u zadnjim minutama na neki način je spasila Tuchela, ali bit će pod velikim pritiskom u novoj sezoni.

Tuchel je na press konferenciji prozvao određene zvijezde, najviše Sadija Manea (31) i Leona Goretzku (28), a prije odlaska na trening kamp morao je dvojici saopštiti da na njih više nikako ne računa.

Prema informacijama sportskog izdanja Bilda, Tuchel je u petak obavijestio talente Arijona Ibrahimovića (17) i Gabriela Vidovića (19) da im nije dopušten odlazak na pripremni kamp.

Teška odluka za obojicu: Ibrahimoviću je prošle sezone dopušteno nekoliko sedmica da trenira s profesionalcima, a u januaru je dobio ugovor. Vidović je zadnji put bio posuđen nizozemskom Vitesse Arnheimu, a sada je želio da se dokaže na pripremama kako bi ostao u Bayernu. Veznjak ima ugovor s Bavarcima do 2025. godine, ali jedno je već sada jasno: on nema budućnost u Bayernu.

Vidović je, kažu, iznimno razočaran izborom za pripreme. U međuvremenu je čak došlo do razlaza između igrača i njegove poznate zastupničke agencije.

Barem bi za Ibrahimovića još mogao postojati mali "happy end". Budući da je veteran Thomas Müller (33) morao otići povrijeđen zbog problema s mišićima u kuku, ofanzivni veznjak će vjerovatno biti naknadno pozvan i otputovati na pripreme.

S druge strane, Tuchel ima neke talente u trenutnom kadru na pripremama. Ima visoko mišljenje o defanzivcu Tareku Buchmannu (18), također bi trebao započeti putovanje u Aziju. Veznjak Paul Wanner (17) i dalje je s ekipom, ali će biti posuđen. Osim toga, u timu za pripreme je i Yusuf Kabadayi (19). Krilni napadač je zapravo u potrazi za novim klubom, ali je ipak dobio dozvolu da otputuje u Tegernsee. Njegov ugovor s Bayernom traje do 2024. Pošteđen je Tuchelovih teških odluka.

Bayern je pripreme zvanično počeo 15. jula i narednih pet dana treniraće u malom bavarskom gradiću Tegernseeu, nakon čega slijedi nastup na tradicionalnom Audi cupu od 24. jula do 3. avgusta, te će u sklopu toga odigrati prijateljske mečeve protiv Manchester Cityja (26. juli), Kawasakija (29. juli) i Liverpoola (2. august).

Pet dana kasnije na programu je s duel s freancuskim Monacom u Untrehachingu, a 12. augusta prva zvanična utakmica protiv Leipziga na Allianz Areni u okviru Superkupa Njemačke.