U Belgiji novi skandal, pominje se i transfer bh. fudbalera

gojk
U belgijskom fudbalu izbio je veliki skandal u kojem se, između ostalog, pominje i ime našeg Gojka Cimirota.

Predsjednik Standarda iz Liježa, čiji dres nosi ovaj bh. fudbaler, podigao je tužbu protiv bivšeg sportskog direktora Oliviera Renarda i bivšeg trenera kluba Aleksandra Jankovića da su izveli finansijsku prevaru tokom boravka u Liježu.

Belgijanci navode da je predsjednik Standarda Bruno Venanzi dobio uvid u brojne dokumente vezane za transfere u periodu od 2016. do 2018. godine i da je uočio nepravilnosti. U tužbi se pominju fiktivni ugovori, poput onih o 'otkrivanju talenata sa Balkana' kojima su opravdavane isplate 'ispod stola'.

Uz Jankovića i Renarda, Venanzi je optužio i poznatog agenta Dejana Veljkovića preko čije agencije su realizovani takvi ugovori. On je, kako se navodi, plaćao igračima i trenerima dio zarade na crno i podijelio skrivene provizije onima koji su učestvovali u transferima poput Miloša Kosanovića, Gojka Cimirota i Filipa Mladenovića.

U međuvremenu oglasio se bivši trener Janković koji je ovakve optužbe kategorički odbacio.

"Šokiran sam i iznenađen. Prvi transfer je završen prije nego što sam ja stigao, drugi kad sam otišao, Mladenovića sigurno nisu doveli na moj prijedlog. Ja sam tada želio Van Dama koji je trenirao s nama, a u MLS ligi je u tom periodu bila pauza. Stotinu puta asm govorio o njemu sa Renardom, Van Bujtenom i Venanzijem. Imam i poruke u telefonu da dokažem", rekao je Janković, prenosi hnl.be.

Navodno je iz ovog posla Janković izašao bogatiji za 250.000 eura, Veljković za 170.000, dok je Renard dobio 20.000 eura.