U BiH je bio samo jednom: FIFA u čast Pelea planira svakoj zemlji poslati nevjerovatan zahtjev

.
Prisutan u Brazilu na ceremoniji odavanja počasti Peleu, koji je preminuo prošle sedmice, Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, izjavio je da će zatražiti od svake zemlje na svijetu da preimenuje stadion u čast Brazilca.

 

Nekoliko dana nakon Peleove smrti, predsjednik FIFA-e je otputovao u Brazil kako bi prisustvovao sahrani najvećeg brazilskog igrača svih vremena, a po dolasku na stadion Santos, gdje se trenutno nalazi Peleov kovčeg, Infantino je podijelio svoje razmišljanje i ideju.

"Zamolit ćemo sve zemlje u svijetu da preimenuju jedan od svojih nogometnih stadiona i nazovu ga po Peleu", kazao je Infantino.

 

 

Da li je ta ideja lansirana pred mikrofonima kao predstava za javnost i da li će biti zaboravljena za nekoliko dana ili FIFA zaista pravi projekt u čast velikog Pelea, ostaje da vidimo.

Ideja je, u svakom slučaju, daleko od jednoglasne i pomalo je nevjerovatna. Ako određeni stadioni imaju razloga da se preimenuju u čast Pelea, kao što je stadion u Napulju preimenovan nakon smrti Diega Maradone 2020. godine, u ovom slučaju to ne bi imalo prevelikog smisla u svim zemljama svijeta.

Pelé je, na primjer, odigrao samo jednu utakmicu u BiH. Bilo je to u septembru 1969. na Koševu protiv Željezničara.

Razlog Peleovog dolaska u našu zemlju bila je prijateljska utakmica sa Željezničarom. To je bio četvrti prijateljski okršaj Brazilaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Prije Sarajeva gostovali su u Beogradu, Zagrebu i Kragujevcu.

Sastav tima sa Grbavice pojačao je legendarni nogometaš FK Sarajevo Vahidin Musemić, koji je u to vrijeme bio u odličnoj formi.

Bukal je pogodio za vodstvo Želje iz penala, a na 1:1 poravnao je upravo Pele golom u 78. minuti. Tada je, prema izvještaju s utakmice, prihvatio loptu na prsa i volej udarcem se upisao u strijelce, što je bio samo jedan od trenutaka magije koju je, kako se navodi, uvijek prikazivao.

Legendarni brazilski nogometaš preminuo je u Sao Paolu u 83. godini.

(Foto: Twitter)