Arakanski muslimani u Japanu osnovali fudbalski klub

Prema podacima Udruženja Rohingya Japana, u zemlji živi oko 300 arakanskih muslimana

Arakanski muslimani (Rohingya) u Japanu su formirali fudbalski klub, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovaj način pokušavaju pokazati da religija i etničke ne predstavljaju problem miru.

Djeca arakanskih muslimana, koja žive u Tatebayashiju, u koji su se doselili tražeći spas od nasilja mijanmarske vojske i budističkih nacionalista, osnovali su u novembru 2017. fudbalski klub Salamat FC.

Klub se sastoji od 15 arakanskih muslimana, uzrasta od 15 do 25 godina i pet državljana Japana i Šri Lanke.

Salamat FC, igrajući utakmice s drugim klubovima koje su formirale manjine u toj zemlji, pokazuje da vjerske i etničke razlike ne predstavljaju problem sportu i miru.

Suhail, čija je porodica utočište pronašla u Japanu nakon nasilja nad Rohingyama u Mijanmaru, rekao je da žele igrati u kampovima u Bangladešu, gdje žive stotine hiljada arakanskih muslimana, i da na taj način žele vidjeti nasmijana lica ljudi tamo.

On se brine za život bake koja se još uvijek nalazi u Mijanmaru.

Četrdesetpetogodišnja muslimanka iz Arakana, koja nije željela otkriti identitet, rekla je da je očajna zbog nedostatka radnih dozvola u Japanu, ali da se osjeća bolje prateći utakmice tima.

Prema podacima Udruženja Rohingya Japana, u zemlji živi oko 300 arakanskih muslimana.

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignya muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi povratak arakanskih muslimana u Mijanmar, bez da je napravljena sigurna sredina, mogao prerasti u etničko čišćenje.