U Lisabonu sudi čovjek kojeg Zmajevi dobro poznaju, bio nam je sretan prošli put

sudija
U subotu će u Lisabonu reprezentacije Portugala i Bosne i Hercegovine odmjeriti snage u sklopu trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

 

Zmajevi imaju tri od mogućih šest bodova na startu kvalifikacija za EP. Prvo smo dobili Island, a potom izgubili u gostima od Slovačke, dok su Portugalci sa ukupnih 10:0 okončali prvi FIFA prozor i duele sa Lihtentašjnom (4:0) i Luksemburgom (6:0).

Subotnji duel na stadionu Benfice smatra se i okršajem najjačih ekipa u grupi, a svakako će ulogu favorita imati reprezentacija Portugala predvođena Cristianom Ronaldom i mnogim drugim velikim zvijezdama svjetskog nogometa.

Inače, poznato je ko će suditi ovaj meč, a delegiran je 41-godišnji italijanski sudija Davide Massa, koji od 2014. godine ima FIFA značku.

Ove sezone je sudio mnoge mečeve u Seriji A, ali i neke mečeve u evropskim takmičenjima. U Ligi prvaka je bio delegiran u minuloj sezoni na četiri meča Lige prvaka. Kada govorimo o reprezentacijama, sudio je meč Lige nacija u septemru 2022. godine između Hrvatske i Danske.

Imao je priliku da sudi Edinu Džeki, Milanu Đuriću, Seadu Kolašincu, Eldaru Ćiviću, Adnanu Kovačeviću, Kenanu Piriću i još nekim bh. nogometašima u sezoni za nama, tako da ga većina Zmajeva dobro poznaje, naročito oni koji igraju u Italiji.

Ukupno je pravdu dijelio na 31 utakmici i pokazao je 166 žutih uz šest crvenih kartona, dok je 10 puta pokazao na penal.

Bosni i Hercegovini je sudio u oktobru 2021. godine u kvalifikacijama za EP kada smo slavili u Kazahstanu sa 2:0.

Massi će asistirati zemljaci Filippo Meli i Stefano Alassio, dok će četvrti sudija biti Matteo Marcenaro. 

Zmajevi se u Zenici spremaju za duele protiv Portugala i Luksemburga u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine odigrati u Njemačkoj.

Selektor našeg tima Faruk Hadžibegić zabrinut je zbog određenih povreda.

"Tri standardna igrača su nam povrijeđena. Portugal je jedan od favorita, selekcija koja pravi dobre rezultate. Mi smo mlada selekcija koja se ne boji nikoga. Pokušat ćemo napraviti sve što se može napraviti.

"Cilj je da budemo među prve dvije ekipe u novembru. Očekujemo tešku utakmicu. Problem je u ritmu, jer su nam neki igrači prvenstvo završili u maju, ali to je sastavni dio posla. Zadovoljan sam atmosferom. Motivacije je igrati u Portugalu pred 70 hiljada gledalaca", kazao je selektor, te dodao:

"Bio sam ogorčen poslije poraza protiv Slovačke. Svjesni su svi da oscilacije ne želimo ponavljati. Učinit ćemo da sve bude bolje. Imamo kapacitet da napravimo nešto. Moja želja je da igrače stavim u uslove koje imaju u klubovima."