U Njemačkoj ih većina mrzi, a njih nije briga za to: Mi samo vjerujemo u naš put i radimo najbolje što znamo

kfzgllz
Nova njemačka i evropska sila

 

Prvi čovjek Red Bulla Dietrich Mateschitz sa svojim sloganom ''Daje ti krila'' je govorio o filozofiji koja ti daje snagu i sposobnost da napraviš šta god želiš u životu samo ukoliko to stvarno želiš.

Takav je slučaj i sa RB Leipzigom, klubom koji je prije svega deset godina debitovao u petom rangu njemačkog fudbala, a prethodne sedmice su po prvi put u historiji igrali u nokaut fazi Lige prvaka.

Ipak, bilo je potrebno mnogo više od samog ''bacanja'' novca u projekat vezan za klub iz Istočne Njemačke kako bi se etablirao u trenutno jedan od najboljih njemačkih klubova.

Pobjeda RB Leipziga nad Tottenhamom rezultatom 1:0 u sjevernom Londonu je zabilježena, a da klub nije platio nijednog igrača više od 20 miliona eura. Stoga se postavlja pitanje kako se klub iz Bundeslige sa krajnje minimalnim ulaganjima promakao u jednog od najboljih njemačkih klubova.

Dietrich Mateschitz, većinski vlasnik Red Bulla, dugo je tražio klub u koji bi uložio u Njemačkoj. Već prvi izbor 2006. godine, bio je Leipzig, ali ne ovaj sadašnji klub, već Sachsen, nasljednik Chemieja, nekadašnjeg prvaka Istočne Njemačke. Ovaj istočnonjemački grad Mateshitzu je preporučio njegov prijatelj, njemačka fudbalska legenda Franz Beckenbauer.

Pregovori oko sponzorstva su se vodili sa St. Paulijem iz Hamburga, Münchenom 1860 i Fortunom iz Düsseldorfa. Sve su to klubovi s velikom tradicijom, čiji bi se navijači, a nekad i same uprave, usprotivile saradnji s Red Bullom kada bi shvatili da im namjera nije samo sponzorstvo, već i preuzimanje kluba.

Nakon neuspješnih pregovora s klubovima u Zapadnoj Njemačkoj, Mateschitz se 2009. vratio Istoku. Kao idealan izbor opet se nametao Leipzig, grad s bogatom fudbalskom tradicijom, u kojem je osnovan DFB, a i prvi prvak Njemačke bio je VFB Leipzig. Taj grad od pola miliona ljudi posljednji je put prvoligaša imao 1998. godine, a u to vrijeme njihova dva najbolja kluba igrala su u Oberligi, petom razredu njemačkog fudbala. U toj ligi igrao je i Markranstädt, klub iz istoimenoga gradića 13 kilometara od Leipziga, i Red Bull je na kraju s njima dogovorio otkup licence za igranje u Oberligi, te je u maju 2009. osnovan RB Leipzig. Zanimljivo, u to isto vrijeme iz prve lige je ispao Energie Cottbus, do 2016. godine posljednji predstavnik Istočne Njemačke u Bundesligi.

Mateschitz je odmah najavio visoke ambicije, koje su uključivale proboj u Bundesligu u roku od osam godina. Uspjelo im je to i za godinu kraće, nakon što su 2015. sezone bili drugi u drugoj ligi. Za elitno društvo su se pojačali s nekoliko igrača, a najskuplji među njima bio je Davie Seike iz Werdera, kojeg su platili osam miliona eura. Česti su transferi i iz Red Bull Salzburga. Gazda Red Bulla ističe kako on nije poput nekih drugih milijardera, koji za basnoslovne iznose dovode velike zvijezde.

- Ja nisam Abramovič. Mi nastojimo raditi mozgom. Ništa nije lakše nego uzeti torbu punu novca i otići u kupovinu. To je glupo, a mi nismo glupi, izjavio je Mateschitz.

Glavni konkurent Bayernu trenutno nije ni jedna od dviju Borussija, ni Schalke ni Bayer, već – RB Leipzig! No, među navijačima drugih klubova Leipzig je najomraženiji klub.

Razlog nije ljubomora, već činjenica da je Leipzig zapravo jedini privatni klub u Bundesligi, što je vlasnicima uspjelo zaobilazeći zakone. Ipak, mnogi ih podržavaju jer Istočna Njemačka prvoligaša nije imala od 2009. godine, a Leipzig je na područje bivšega DDR-a vratio kvalitetan fudbal.

Dakle, klubom upravlja Red Bull, austrijska kompanija koja proizvodi istoimeni energetski napitak i već je vlasnik još četiri fudbalska kluba (Red Bull Salzburg, New York Red Bulls te po jedan klub u Brazilu i Gani). Osnovalo ga je 2009. sedam zaposlenika Red Bulla, pod imenom RB Leipzig. Njemački propisi ne dopuštaju da imena klubova sadrže imena sponzora, osim ako sponzor nije prisutan u klubu barem 20 godina (što je slučaj s Bayerom iz Leverkusena).

Odakle onda Leipzigu RB? Službeno to ne znači Red Bull, već RasenBallsport, ili u prijevodu 00sport s loptom na terenu''. Poznato je da u Njemačkoj praktično nema privatnih klubova, pravilo 50+1 garantuje članovima većinsku kontrolu, no Leipzig je uspio zaobići i to pravilo. Dok je godišnja članarina u drugim klubovima između 30 i 60 eura, u Leipzigu ona iznosi čak hiljadu eura, i članovi su uglavnom radnici ili saradnici Red Bulla. No, čak i ako su spremni platiti tih hiljadu eura, to nije garancija navijačima da se mogu učlaniti, jer klub ima pravo odbiti ih, i to bez ikakvog razloga.

Nakon kupovine licence od SSV Markranstadta počeo je veliki uspon Red Bulla, a za sve je najzaslužniji Ralf Rangnick koga je u klub doveo bivši trener Liverpoola Gerard Houllier.

Nekadašnji trener Schalkea i Hoffenheima je imenovan na funkciju sportskog direktora i RB Leipziga i Red Bull Salzburga, te je 2016. godine klub ušao u Bundesligu.

- Sve je počelo imenovanjem Rangnicka 2012. godine. On je arhitekta, vrhunski čovjek. On je uradio ovo sve, kada je došao u Leipzig sve se promijenilo. Napravio je klub mlađim i bržim i ovo je njegova filozofija tokom cijelog boravka ovdje. Bio je pod velikim pritiskom, ali je uspio, rekli su iz redova RB Leipziga.

Rangnick je dvaput čak i vodio Leipzig kada su ostali bez menadžera, no imenovanjem Juliena Nagelsmanna za time više nema potrebe.

Rangnick je nedugo poslije imenovan na novu funkciju, a to je šef sporta i razvoja u Red Bullu dok je za svog nasljednika u Leipzigu izabrao bivšeg fudbalera Paderborna Markusa Kroschea.

Njihov glavni fokus je u angažovanju mladih fudbalera koji imaju 23 ili manje godina i koji će se u Leipzigu razviti i odvesti ovaj klub do najvećih mogućih dostignuća.

- Tražimo mlade i talentovane igrače koji su gladni uspjeha. Nećemo platiti velike sume novca za takozvane fudbalske zvijezde već želimo da pronađemo talentovane igrače i da ih razvijemo u našem timu, objasnio je Krosche sistem rada u ovom njemačkom klubu.

Naby Keita je stigao iz Red Bull Salzburga za 27 miliona funti, a prodan je dvije godine kasnije u Liverpool za 60 miliona funti.

Također, u klub su stigli i Timo Werner 2016. godine iz Stuttgarta koji je napustio društvo najboljih kao i Emil Forsberg koji je stigao iz Malmoa koji je tada bio drugoligaš.

Klub se pojačao i Marcelom Sabitzerom koji je stigao iz bečkog Rapida, a prije toga je proveo sezonu na posudbi u Red Bull Salzburgu.

Keita je možda i najbolji primjer kako globalna skauting mreža Red Bulla funkcioniše, te je mnogo slična skauting mreži Manchester Cityja čija grupacija u svom vlasništvu ima i klubove Girnu, New York City FC, Melbourne City, te Yokohamu Marinos.

Hannes Wolf i Amadou Haidara su Salzburg zamijenili Leipzigom u ljeto prošle godine, a Tyler Adams je stigao iz New Yorka prošlog januara. Zajedničko za svu trojicu fudbalera jeste da je sadašnji trener Red Bull Salzburga Jesse Marsch radio sa svom trojicom fudbalera.

Supertalentovani stoper Dayot Upamecano je jedan od igrača koji su igrali u više od jednog kluba koji je u vlasništvu Red Bulla, pa je sezonu proveo na posudbi u Lieferingu, austrijskom drugoligašu nakon čega je prešao u prvi tim Salzburga, a potom je uslijedio transfer i u Leipzig.

Veliki utjecaj na dolazak francuskih fudbalera u klubove pod vlasništvom Red Bulla imao je Gerard Houllier čiji su kontakti u Francuskoj utjecali na to da veliki broj francuskih fudbalera karijeru nastavi u Leipzigu.

Upamecanov partner u stoperskoj liniji je Ibrahima Konate koji je stigao 2017. godine iz Sochauxa dok je desni bek Nordi Mukiele došao iz Montpellierea, a ofanzivac Christopher Nkunku je prije Leipziga igrao za PSG. Svi navedeni su nastupali za mladu reprezentaciju Francuske.

Leipzig je trenutno drugoplasirani u Bundesligi sa četiri boda iza lidera Bayerna iz Minhena koji je osvojio sedam titula zaredom. U suštini posljednji put kada Bayern nije osvojio titulu, Leipzig je bio u četvrtoj ligi Sjever.

- Mi smo ambiciozan mladi tim koji je gladan uspjeha. Uspjeh nikada ne dolazi prerano. Željeli smo doći do nokaut faze Lige prvaka i uspjeli smo u tome. To je bio veliki korak u našem razvoju, ali to nije naš maksimum., rekao je Krosche i dodao:

- Ne želimo reći da je naš put jedini ispravan, postoje mnogi drugi putevi koji su također uspješni. Mi samo vjerujemo u naš put i radimo najbolje što znamo da dovedemo Leipzig u vrh njemačkog i evropskog fudbala.

Novi izazov u Bundesligi Leipzig očekuje već danas kada će na svom stadionu dočekati sastav Bayer Leverkusena dok je Bayern jučerašnjom pobjedom protiv Hoffenheima povećao prednost na prvoj poziciji.