Udareni gdje boli svaku naciju: Nevjerica u Srbiji i Hrvatskoj zbog poteza UEFA-e!

uefa
UEFA je napravila potez koji bi mogao izazvati ozbiljne posljedice u narednom periodu, pogotvo tokom međusobnih duela Srbije i Mađarske tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

 

FS Mađarske je tražio dozvolu od UEFA-e da se zastava Velike Mađarske ne tretira kao politički simbol i zahtjev je na kraju odobren.

Tako će navijači Mađarske koji su posljednjih godina itekako skloni ispadima u budućnosti moći na tribinama isticati sporne zastave.

Zastava Velike Mađarske osim Mađarske još obuhvata dijelove teritorija Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke Rumunije i Ukrajine.

Nakon Prvog svjetskog rata Mađarska je ostala bez 70% svog teritorija, a dijelovi su pripojeni nabrojanim zemljama. Od 2002. godine ponovo živi ideja o povratku starih granica.

FS Mađarske je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolom za prikazivanje historijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da ovdje nema rasističkog ponašanja.

Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pjesme navijača", naveli su Mađari.

Ubuduće će zastave Velike Mađarske biti česta pojava na mečevima ove selekcije te će tenzije među navijačima drugih selekcija dodatno porasti.

U Srbiji su ovu odluku prihvatli sa nevjericom. Većina tamošnjih medija odluku UEFA-e smatra sramtnom.

Srbija i Mađarska će igrati u kvalifikacijama za Euro. Prvi susret je na programu 7. septembra u Beogradu. Mađari će biti domaćini u Budimpešti 14. oktobra.

Isto se odnosi i na Rumune. Pojedini rumunski političari su se već oglasili uz poruku UEFA-i da uopšte nisu svjesni značenja zastave Velike Mađarske.