UEFA žestoko kaznila Dinamo zbog rasizma i izrekla im najveću kaznu u historiji kluba

Disciplinska komisija krovne kuće evropskog nogometa (UEFA) kaznila je zagrebački Dinamo s jednom utakmicom igranja pred praznim tribinama i sa skoro 50.000 eura zbog propusta u organizaciji utakmice protiv Benfice.

UEFA je saopćila da je Dinamo kažnjen zbog rasističkih ispada navijača tokom utakmice protiv Benfice, ali će o tome biti još puno govora jer je rasistički ispad zabilježen na jednom od transparenata koji se godinama pojavljuje na sjevernoj tribini stadiona.

Delegat iz Irske je zabilježio da je na tom transparentu na slovu O nacrtan keltski krst, a zbog toga će Dinamo jednu utakmicu igrati pred praznim tribinama i ukoliko se ne ponove isti prekršaji u naredne dvije utakmice, oprostit će im i drugu utakmicu za koju su dobili uvjetnu kaznu. 

Također, Dinamo je kažnjen zbog zakrčenih prolaza na stadionu, bacanja predmeta i paljena pirotehnike novčanom kaznom u iznosu od 47.000 eura, što je prema pisanju hrvatskih medija najveća kazna za hrvatski klub u historiji, prenosi Klix.

Dinamo je prvi meč osmine finala Evropske lige protiv Benfice riješio u svoju korist rezultatom 1:0, ali je u uzvratu u Portugalu doživio poraz od 3:0 nakon produžetaka čime su se oprostili od ovog takmičenja.