UEFA objavila listu najbržih igrača u Ligi prvaka, nijedan ne može parirati nogometašu Sarajeva

Skala
UEFA je u svom godišnjem izvještaju objavila zanimljive statističke podatke za prošlosezonsku Ligu prvaka, a jedan podatak je posebno zanimljiv.

 

Radi se o najbržim igračima u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

Očekivano, igrač koji je razvio najveću brzinu u jednom trenutku na utakmici bio je Kylian Mbappe. Napadač PSG-a je u susretu protiv Bayerna trčao u jednom trenutku brzinom od čak 33,98 kilometara na sat!

Nešto sporiji od Mbappea su bili Leipzigov bek Lukas Klostermann koji je upravo protiv PSG-a trčao 33,89 km/h, a na trećem mjestu je bek Atalante Hans Hateboer.

Zanimljivo, i on je svoj najbolji sprint napravio protiv PSG-a (33,71 km/h), kao i četvrtoplasirani Achraf Hakimi (33,46 km/h) i petoplasirani Alphonso Davies (33,37 km/h).

Zanimljivo je da je jedan nogometaš koji igra u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ove godine bio brži čak i od Mbappea.

Radi se o Matthiasu Fanimu koji je, prema podacima Fudbalskog kluba Sarajevo, u susretu trećeg pretkola Evropske lige protiv Budućnosti u jednom trenutku ostvario brzinu od 34,36 kilometara na sat!

Da shvatimo o kakvoj se brzini radi dovoljno je reći da je najbrži čovjek u historiji Usain Bolt tokom postavljanja svjetskog rekorda na 100 metara od 9,58 sekundi u jednom trenutku trčao brzinom od 44,64 kilometra na sat.

Ostale statističke podatke za prošlogodišnju Ligu prvaka možete pogledati ovdje.

Image
Lista