UEFA objavila nagradni fond za sezonu 2019/2020: FK Sarajevo će napuniti kasu

Kada su u pitanju četiri bh. predstavnika ubjedljivo najviše će zaraditi FK Sarajevo koje za sada ima zagarantovanih 820.000 eura!

Kao prvak Bosne i Hercegovine Sarajevo je dobilo 260.000 eura, za učešće u prvom pretkolu Lige prvaka nagrada je 280.000 eura, a isti iznos bit će uplaćen na račun Bordo kluba i za nastup u trećem pretkolu Evropske lige.

Obzirom da UEFA isplaćuje novac samo za odigrane utakmice, a pošto Sarajevo preskače drugo pretkolo Evropske lige za tu rundu sarajevski premijerligaš neće biti novčano nagrađen, prenosi sportsport.ba.

Bordo tim je u prvom meču pretkola Lige prvaka izgubio od Celtica sa 1:3 i vrlo je izvjesno da će svoj evropski put nastaviti u Evropskoj ligi.

Ukoliko Sarajevo kojim slučajem završi u grupnoj fazi Lige prvaka dobit će 15 miliona eura, dok plasman u grupe Evropske lige donosi zaradu od 2.75 miliona.

Zrinjski, Široki Brijeg i Radnik igraju u prvom pretkolu Evropske lige što im garantuje zaradu od po 240.000 eura. 

Inače, pobjednik Lige šampiona za narednu sezonu će inkasirati najmanje 82 miliona eura, a osvajač Evropske lige skoro četiri puta manje, odnosno 20 miliona eura. 

Učenike evropskog Super kupa UEFA Liverpool i Chelsea će nagraditi sa po tri miliona eura, pobjednik tog duela će dobiti dodatnih milion.