UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatske: Razlog ustaške pjesme protiv Turske

sport
Hrvati su već bili pod uslovnom kaznom zbog pojavljivanja ustaških zastava na prethodnim susretima.

 

Krovna organizacija evropskog fudbala (UEFA) pokrenula je disciplinski postupa protiv Fudbalskog saveza Hrvatske zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Turske u Osijeku.

Hrvatska je bila pod uslovnom kaznom zbog pojavljivanja ustaške zastave na Rujevici, a sada su i u Osijeku navijači pjevali stihove ustaških pjesama.

- Krovna evropska fudbalska organizacija, UEFA, pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza nakon utakmice Evropskih kvalifikacija između Hrvatske i Turske koja je odigrana na stadionu Opus Arena u Osijeku.

Nakon izvješaja delegata utakmice, UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog korištenja pirotehničkih sredstava od strane hrvatskih navijača u 62. i 78. minuti utakmice.

Naknadno je, nakon izvještaja FARE, pokrenut i disciplinski postupak zbog rasizma i diskriminacije. FARE nije imao promatrača na utakmici u Osijeku, ali je zaprimio vanjski izvještaj o incidentima, koji je potkrijepljen izveštajima iz hrvatskih medija o pjevanju ustaške pjesme te rasističkim povicima od strane dijela hrvatskih navijača - navedeno je na sajtu HNS-a.