UEFA u Bihaću podržala Foodball3 za djecu

mmnlk
Po prvi put u Bihaću, uz podršku UEFA, dječaci i djevojčice iz porodica izbjeglica, tražilaca azila, i migrantskih porodica, kao i iz lokalnih nogometnih klubova i marginaliziranih grupa, njihovi nastavnici i roditelji, ovog vikenda učili su Foodball3 metodu igranja nogometa bez sudija.

U organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR i Nogometnog saveza BiH (NSBiH), a uz podršku UEFA, u okviru projekta Socijalna integracija kroz fudbal “Football3 kao metoda društvene promjene“, na dvodnevnim radionicama ovog vikenda u Bihaću bio je održan niz aktivnosti vezanih za Football3 metodu, uključujući i edukaciju za trenere dječjih nogometnih klubova i nastavnike tjelesnog iz osnovnih i srednjih škola, edukaciju za roditelje djece, staratelje i druge osobe koje rade sa djecom, kao i radionice i sportske aktivnosti sa 80 djece iz lokalnih nogometnih klubova i marginaliziranih grupa (djeca izbjeglice i djeca iz migrantskih porodica koja borave u Gradu Bihaću i PPC Borići, Dnevni centar za djecu u riziku, djeca iz Romske zajednice, itd).

Foodball3 je fer plej fudbalska metodologija koju koristi preko 70 organizacija na svim kontinentima, a koja uči djecu toleranciji i prihvatanju različitosti“, rekao je Vahidin Ogrešević, šef kancelarije UNHCR-a u Bihaću.

U okviru ove metode, igrači se sastaju, formiraju timove, dogovaraju pravila i igraju fudbal. Dijalog i fer plej su sastavni dio igre. Football3 može igrati bilo ko, bilo gdje i može se koristiti za rješavanje bilo koje društvene teme. Nema sudija. Umjesto toga, posrednici olakšavaju razgovore između dva tima i prate utakmicu.

„Osnova ovog projekta je bila da uključimo na neki način marginalizovane kategorije kao što su djeca iz izbjegličkih i migrantskih porodica, ali takođe i djecu iz socijalno ugroženijih kategorija, zajedno sa ostalom djecom iz nogometnih klubova sa ovih prostora“, rekao je Alija Porča predstavnik Nogometnog saveza BiH.

„To su sve naša djeca, bez obzira da li govorimo o djeci koja su porijeklom iz grada Bihaća ili o djeci koja su na neki način sticajem okolnosti došla u grad Bihać. Sve su to naša djeca. Kroz ovakve projekte šalje se poruka da želimo podržati svu djecu, i ne samo u sportskim aktivnostima već i da se na ovaj način oni druže i stiču nova prijateljstva“, rekao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Nazvana po svoja “tri poluvremena“ (radionica prije utakmice, fudbalska utakmica i diskusija nakon utakmice) Football3 metoda uključuje ključne životne lekcije u svaku utakmicu. Idealno je kada se igra u mješovitim timovima dječaka i djevojčica, a igrači kolektivno odlučuju o pravilima prije utakmice. Nakon utakmice razgovaraju o svom ponašanju i ponašanju protivnika, s poenima za golove, kao i za fer-plej.