Umjesto o rukometnom klasiku, priča se o incidentu navijača Hrvatske: Sada se oglasio EHF

J

Rukometaši Francuske i Hrvatske su odigrali sjajnu utakmicu jučer u Kelnu (34:32), a u jednom trenutku došlo je do incidenta.

U jednom je trenutku na dijelu tribina zamalo izbila tučnjava između navijača, koja je spriječena u posljednji tren.

Kasnije su hrvatski navijači plastičnom čašom pogodili francusku klupu. Francuski rukometaši tvrdili su da su im upućeni i rasistički komentari.

- Rasističke komentare nisam čuo, ali navijači su bili jako nasilni prema nama cijelu utakmicu. Nisam razumio šta govore jer ne razumijem hrvatski, ali bili su nasilni. Za takve ljude nema mjesta u našem sportu - rekao je selektor Francuske Žilom Žil (Guillaume Gille).

O svemu se oglasila i Evropska rukometna federacija (EHF) koja je osudila sve oblike rasizma, diskriminacije i netolerancije.

- Ponašanje koje diskriminira ili rasistički vrijeđa bilo kojeg igrača, službenu osobu i gledatelja ne tolerira se ni na jednoj utakmici organiziranoj pod okriljem EHF-a. Takvom ponašanju nema mjesta u evropskom rukometu. U četvrtak su dotični gledatelji identificirani i od osiguranja udaljeni s tribina.

Sve dosadašnje utakmice na muškom EHF EURO 2024. odigrane su u nevjerovatnoj, uzbudljivoj i prijateljskoj atmosferi, odražavajući duh i vrijednosti rukometnog sporta.

O incidentu od četvrtka dodatno će se razgovarati između Evropske rukometne federacije i Njemačkog rukometnog saveza, kako bi se poduzele sve mjere da se nešto slično ne ponovi.

Nadalje, bit će riječi o hrvatskoj delegaciji na muškom EHF EURO 2024., ističući povećanu odgovornost delegacija za ponašanje njihovih navijača na utakmicama prvenstva - poručeno je iz EHF-a.