Usik u spektaklu pobijedio Furyja i postao neprikosnoveni prvak teške kategorije

F

Ukrajinski bokser Oleksandr Usik (37) večeras je u saudijskom Riyadhu pobijedio Britanca Tysona Furyja (35) te tako postao neprikosnoveni prvak svijeta u teškoj kategoriji.


Britanac je uoči borbe držao WBC naslov osvojen 2020. godine pobjedom nad Deontayem Wilderom, dok je Ukrajinac imao WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Anthonyja Joshuu.

Sada su svi pojasevi u vlasništvu Usika, koji je postao prvi neprikosnoveni prvak svijeta u teškoj kategoriji još od 1999. godine kada je okrunjen Lennox Lewis.

Ukrajinac je pobjedu odnio nakon što se meč održao svih 12 rundi i podijeljene odluke sudija. Naime, dvojica sudija su procijenila da je Usik bio bolji, dok je treći smatrao da je to bio Britanac.

Nakon početnog ispitivanja snaga, Usik je zadao nekoliko dobrih udaraca, dok se Fury branio i usput zabavljao publiku grimasama i provokativnim pokretima. Nastavio je Usik i u drugoj rundi blago dominirati, ali niko nije uspijevao zadati udarac kojim bi uzdrmao rivala.

Fury je napokon u trećoj rundi pokazao raskoš svojih bokserskih vještina te je ova runda bila dosta ujednačena. I u četvrtoj rundi je Fury bio dosta pasivan, dok se Usik u nekoliko navrata žalio na nedozvoljene udarce.

Gotovo u identičnom ritmu boksalo se i u petoj rundi, s tim da je Usik bio znatno manje agresivan u odnosu na početak meča. Fury je u šestoj rundi u potpunosti dominirao te je zadao nekoliko opasnih udaraca i time vratio borbu u egal.