Utrka Formule 1 u Saudijskoj Arabiji će u slučaju sigurnosne prijetnje biti prekinuta

232323
Saudijski ministar za sport princ Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal rekao je danas da bi vlasti Saudijske Arabije prekinule utrku Formule 1 zaljevskog kraljevstva da je postojala bilo kakva sigurnosna prijetnja tom događaju nakon napada jemenskih Huta.

Grupa Huti koja podržava Iran u petak je objavila da je pokrenula napade na saudijske energetske objekte, a među njima se našlo i skladište nafte u blizini staze u Džedi gdje se vozi VN Saudijske Arabije.

Međutim, čelnici Formule 1 i lokalni organizatori rekli su da će se Grand Prix održati kako je planirano.

 

"Ukoliko postoji prijetnja, budite sigurni da ćemo otkazati utrku, ali nema prijetnje i o tome smo razgovarali sa svima. Naravno, sigurnost i sigurnost za sve je veći problem od samog organizovanja utrke, čak i ako se radi o Formuli 1, tako da su sigurnost grada, sigurnost kraljevstva glavni prioritet", rekao je Al-Faisal.

Podsjetimo, saudijski državni mediji jučer su objavili da su ugašeni požari na dva spremnika u postrojenju u Džedi, iz kojih se dim vidio s trkaće staze, dok je grupa Huti nakon toga objavila prekid raketnih napada i napada dronovima na tri dana.

Vozači su razmišljali o bojkotu tokom četverosatnog sastanka, ali su u jučerašnjem saopštenjuu istakli kako su ih vlasti uvjerile da je sigurnost povećana do maksimuma pa će večeras u 19:00 startati utrka.

 

Foto : Twitter