Počela je akcija vađenja tijela iz aviona u kojem je letio Sala

Britanski stručnjaci pokušavaju izvući tijelo iz olupina aviona koje se nalaze na dnu Engleskog kanala, objavio je glasnogovornik Centra za istraživanje avionskih nesreća (AAIB).

U ponedjeljak su privatni istražitelji uz pomoć podmornice uočili tijelo ispod olupina aviona koje leži na dubini od 67 metara pod morem. Izvlačenje tijela je bilo odgođeno zbog loših vremenskih uslova, ali sada je operacija nastavljena.

Kada izvade tijelo, znat će se pripada li ono Emilianu Sali ili pilotu Daveu Ibbotsonu.

Ranije u utorak šef AAIB-a David Mearns koji je glavni istražitelj nesreće poručio da neće odustati od izvlačenja tijela.

- Zašto uopće pokrenuti toliku potragu, locirati avion i onda odlučiti ne izvaditi ga!? Pogotovo kad je riječ o ljudskim žrtvama. Da je avion, recimo, pao negdje na polje, AAIB bi ga tražio dok ne pronađe i tijela. Pa koja je razlika između tla i vode? Samo trošak… – rekao je za L'Equipe šef AAIB-a.

Koliko košta takva operacija potrage?

Skupa je, ali koliko je novca potrošeno na te dvije porodice? Pa nema smisla upustiti se u potragu, pronaći avion, tragove onoga šta se zapravo dogodilo, i onda odustati! To nije ni fer.

Operacija je delikatna, ali izvediva. Pa pronalazili smo i vadili avione i s puno većih dubina. Osjećam da se to mora odraditi. Treba im vremena, sad kad više nema nade da su putnici preživjeli. Mnogi su uplaćivali donacije, više od 5000 ljudi, i oni moraju znati transparentno što je s njihovim novcem postignuto, prenose sportske.ba.