Već poznata Vranješova sudbina u reprezentaciji BiH?

Ognjena Vranješa, kako sada stvari stoje, u budućnosti nećemo gledati u dresu fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, piše Faktor.ba.

Defanzivac belgijskog Anderlechta, kojem se ne može zamjeriti zalaganje u dresu sa državnim grbom naše zemlje, po svoj prilici završio je svoju priču u dresu BiH zbog ispada sa tetovažom, saznaje Faktor.

Banjalučanin je desnu ruku “ukrasio” portretom četničkog vojvode Momčila Đujića, što je kap koja je prelila čašu. U prošlosti mu je oproštena tetovaža granica manjeg bh. entiteta što je shvaćeno kao provokacija i nacionalistički ispad, a koju je nakon pritiska javnosti prepravio u sat, kao i verbalni sukob sa najbrojnijom navijačkom grupom reprezentacija BiH, BH Fanatikosima, koje je nazvao “bauštelcima”.

Međutim, veličanje fažizma, za što je osuđen i u zvaničnom saopćenju N/FSBiH, neće mu biti oprošteno, a ovim činom zatvorio je sebi vrata reprezentacije.

Kako saznaje Faktor u nezvaničnim razgovorima sa ljudima u i oko reprezentacije, Vranješ sa tetovažom četničkog vojvode, nije poželjan u svlačionici i postoji opća saglasnost da mu se “zahvali na saradnji”.

U stručnom štabu Zmajeva svjesni su da bi njegovo pojavljivanje poremetilo atmosferu, ne samo u našem državnom timu, nego i među navijačima, koji su osudili posljednji potez fudbalera Anderlechta.

Savez je jučerašnjim saopćenjem poslao jasnu poruku šta misli o Vranješovoj tetovaži. I u bh. kući fudbala svjesni su da bi mogli snositi posljedice od FIFA-e i UEFA-e ukoliko dozvole veličanje fašizma, što je reprezentativac naše zemlje i uradio. Jer, četnički vojvoda, zvani “pop Đujić” i “krvavi pop”, zloglasni je vođa iz Drugog svjetskog rata, zapovjednik Dinarske četničke divizije (Dobrovoljačka antikomunistička milicija). On je čovjek koji je titulu četničkog vojvode dodijelio radikalu Vojislavu Šešelju. Odgovoran je za masovne zločine u Drugom svjetskom ratu.

Četnički vojvoda nepoželjan je u Srbiji, tačnije na sportskim terenima u toj zemlji, pa je tako i Fudbalski savez Srbije navijačima zabranio zastave sa njegovim likom.