Enver Marić: Vedad Ibišević bi mogao pomoći ’Zmajevima’

Legendarni Leteći Mostarac Enver Marić (70) u posljednje vrijeme, kako kaže, živi na relaciji Berlin - Mostar. Trenutno je u glavnom gradu Njemačke, gdje je, kao trener golmana bundesligaša Herte, ostavio dubok, neizbrisiv trag.

Jedan od rijetkih golmana koji je biran za najboljeg fudbalera bivše Jugoslavije, reprezentativac koji je tri puta branio za selekciju svijeta i Evrope, član čuvenog mostarskog trojca BMV (Bajević - Marić - Vladić), generacije koja je blistala sedamdesetih godina prošlog stoljeća, govorio je u intervjuu za “Dnevni avaz” o svom zdravlju, našem državnom timu, Mostaru, Veležu...

Utakmice Herte

Naravno, prvo pitanje bilo je u vezi sa zdravljem, jer se Marić penzionisao prije devet godina nakon srčanog i moždanog udara.

- Dobro je... Bilo je i boljih, ali i gorih dana tako da je dobro. Dobro je - kaže Marić.

Idete li na utakmice?

- Odem ponekad ako nije previše hladno. Kako sam trenutno u Berlinu, odem na utakmice Herte.

Naš bivši reprezentativac Vedad Ibišević i u poznim igračkim godinama dobro igra u Herti...

-Naravno, igra vrlo dobro. U posljednjoj utakmici, nažalost, dobio je karton na klupi pa neće konkurirati za subotnji meč protiv Bajerna. Inače, ovdje ga svi veoma cijene, jer je korektan momak. Dobro igra, postiže golove, što je i najvažnije. I, eto, i dalje traje.

Kapitenska traka koju nosi, sve pokazuje.

- Tako je, to se ne daje džaba.

Je li Ibišević, s obzirom na to da dobro gazi i u 34. godini, još mogao pomoći našem državnom timu?

- Naravno. Zavisi kako ko gleda na fudbal, ali činjenica je da njegovo iskustvo i golovi donose pobjede. Neko mlađi ne može to raditi na taj način kao što to radi Vedo.

Njegovo iskustvo je ogromno, dragocjeno. A dobar je momak. On ima veliku ulogu u igri tima. Veoma je bitno i to što i u tim godinama sve napore fizički odlično podnosi. Zdrav je, što je najbitnije, očuvan, nije izraubovan.

Opet Grci

Kako Vi ocjenjujete našu kvalifikacijsku grupu za Evropsko prvenstvo 2020. godine?

- Opet Grci, ne možemo mi jedni bez drugih, meni se čini. Ali, eto, očekujem neizvjesne utakmice i protiv njih, ali i protiv Italijana i Finaca.

Nema tu favorita, iako bi to, prema svemu, trebala biti Italija. Naša reprezentacija može biti prva u grupi, a i posljednja.

Zašto posljednja?

- Sve je moguće u fudbalu. Ako budemo prvi, to je super, a ako si zadnji, znači da to nije dobro. To je tako, lopta je okrugla...

Italijani su preskočili jedno veliko takmičenje, prethodni Mundijal u Rusiji, tako da će teško i drugo...

- Mogu i drugo, zašto ne? Nisu potpisali ugovor ni s UEFA-om ni s FIFA-om da moraju učestvovati na finalnim turnirima.

Oni su, ipak, velika fudbalska nacija...

- Jesu, sigurno. Ali, fudbal je čudna igra, u kojoj se ne živi od stare slave.

Veležovo proljeće

Kad Vas opet možemo očekivati u Bosni i Hercegovini, u Vašem Mostaru?

- U maju, ne mogu prije.

Znači, nećete gledati prve ovogodišnje utakmice Veleža u jurišu na Premijer ligu BiH?

- Nažalost, neću. Najvažnije je, međutim, da moji “Rođeni” dobro guraju. Samo neka nastave tako. Premijer liga je, ipak, Premijer liga. Velika je razlika između prvog i drugog stepena takmičenja.

Veležu, u svakom slučaju, nije mjesto u drugom razredu.

- Ma, dobro, ali sada se trebaš izboriti za povratak u prvi stepen takmičenja. Sve drugo je pametovanje, priče. Tu gdje si trenutno, to je ono o čemu trebaš razmišljati. Ne možemo sada mi nešto izmišljati, to je tako i mora se uzeti onako kako jeste.

Ne trebaš živjeti u iluzijama, tu gdje igraš, moraš biti maksimalno koncentriran na to takmičenje i dokazati se. I pobjeđivati, kao što to sada rade, kako prenosi avaz.ba