Vergne stigao u BiH: Balkanu treba Formula E, a Sarajevo je idealno za održavanje utrke

Član uprave Manchester Cityja Edmund Chu i prvak Formule E Jean-Eric Vergne stigli su večeras u Sarajevo uoči sutrašnje promocije Formule E i mogućeg održavanja utrke u glavnom gradu BiH. Vergne je kazao da Balkanu treba organizacija Formule E, a da je Sarajevo za to idealno.

Odmah po dolasku Chu i Vergne su sa saradnicima otišli na Baščaršiju, gdje su prošetali, a potom na nagovor domaćina odlučili večerati popularne ćevape.

Iako umoran od puta, Vergne je izdvojio malo vremena za portal Klix.ba kako bi nam prenio prve impresije o Sarajevu, ali i prokomentarisao moguće održavanje utrke Formule E u glavnom gradu BiH. 

"Izuzetno mi je drago što sam došao u Sarajevo. Volim obilaziti nova mjesta i istraživati. Ovaj grad me privlači zbog mnogih lijepih stvari koje sam čuo o njemu", rekao nam je Vergne. 

Uvjeren je da će Sarajevo dobiti organizaciju utrke Formule E jer smatra da su ljudi uključeni u organizaciju, prije svega uposlenici kompanije Sarajevo Sports International (SSI) i Gradska uprava, ozbiljni u svojim namjerama.

"Već ste mogli čuti da dolazim u Bosnu i Hercegovinu kako bi pružio podršku kandidaturi Sarajeva za organizaciju Formule E. Balkan zaista treba imati jedan ovakav automobilistički događaj. Sarajevo je geografski idealno za organizaciju budući da se nalazi u središtu regiona. Također, tu je i zelenilo koje vlada gradom jer je poznato da Formula E promovira 'zelene tehnologije'", poručio je francuski vozač.

Podsjetimo, bolid nove generacije Formule E stigao je danas u Sarajevo, a sutra će biti svečano predstavljen javnosti.

Bolid ekipe Techeetah će, nakon premijere u Parizu prošlog mjeseca, od sutra ujutro moći pogledati i svi građani Sarajeva, jer će biti izložen ispred Alta Shopping Centra.

Cilj posjete Techeetaha, kao i prezentacija bolida, podrška je kandidaturi Sarajeva za organizaciju utrke Formule E, dok će Vergne dolazak u BiH iskoristiti kako bi skrenuo pažnju na nastojanja Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom da se to ostvari. 

Bolid Techeetaha, pravo tehnološko čudo zvaničnog naziva DS E-TENSE FE19, takmičit će se u petoj sezoni Formule E koja starta idućeg mjeseca u Saudijskoj Arabiji.