(VIDEO) Afirmacija konjičkog sporta u Visokom

jahanje
Visoko definitivno postaje bosanskohercegovački centar konjičkog sporta. U minulih mjesec dana Konjički klub „Vilenjak“ u ovom je gradu organizirao dva velika takmičenja u disciplinama dresurno i preponsko jahanje.

 

Nastupili su takmičari iz sedam klubova, koji su u skladu sa mišljenjima stručnjaka, pokazali veliko znanje kada je riječ o ovim, inače olimpijskim disciplinama, konjičkog sporta.

Konjički klub Vilenjak iz Visokog i Savez konjičkih organizacija Federacije pokazalo su da je itekako moguće u veoma teškim uslovima, koji su dodatno usložnjeni lošom epidemiološkom situacijom, organizirati takmičenje na evropskom nivou. Sportisti iz sedam klubova nadmetali su se u disciplinama dresura, prepone i 3D ivent. Da se radi o veoma ozbiljnom takmičenju govori i podatak da su naše jahače u ovim disciplinama posmatrali i predstavnici FEI-a nadležne evropske asocijacije konjičkog sporta.

“Ovaj broj prijavljenih takmičara za ova dva takmičenja je jako veliki u odnosu na region, pa i Evropu. 44 starta u jednom danu, 47 startova u drugom danu, oko 50 konja koji su licencirani, takmičari su svi licencirani, prijavljeni, sve je u sklopu FEI-a, po FEI evropskim standardima”, ističe Abdulah Imamović, KK „Vilenjak“ Visoko.

Ono što posebno treba izdvojiti konjički sport u Bosni i Hercegovini ima budućnost, jer kako se moglo vidjeti i u Visokom, takmičari su uglavnom mladi ljudi, koji su ovaj sport zavoljeni prije svega zbog ljubavi prema konjima.

“Volim ovaj sport, već dugo ga dugo treniram, tako da nekako ne mogu bez konja. Prošle godine baš je ovdje bilo organizovano još jedno takmičenje, i bila sam prva, sad sam druga”, priča Iman Krupalija.

“Ovaj sport je jako zdrav, drži moje tijelo zdravim i drži me u kondiciji. Naravno da volim životinje. Uvijek se trudim da sam u njihovoj blizini i da s njima sarađujem što je maksimalno moguće”, kaže mladi Džan Imamović.

Upravo zbog toga što su mladi perjanice konjičkog sporta Bosna i Hercegovina bi u budućnosti mogla očekivati njegovu ekspanziju i omasovljenje. Sve to bi, kako smatraju poznavaoci prilika u ovom sportu, moglo donijeti i zapaženije rezultate na međunarodnim takmičenjima.

“Sve je više takmičenja, sve je veći broj takmičara. Ono što pomalo nedostaje je možda da ova ovako generalna javnost bude upoznata da su ovo zapravo olimpijski sportovi”, naglašava trenerica Iva Živković.

Naše jahače uskoro očekuju nastupi i na takmičenjima koja će biti organizirana u zemljama regiona i Evrope. Oni najavljuju da će nastaviti predano i uporno raditi i trenirati, zbog čega se zapravo možemo i nadati da ćemo uskoro imati i predstavnike u disciplinama konjičkog sporta na Olimpijskim igrama.