Vidić otkrio ključne stvari Fergusonovog Uniteda: Sir Alex ništa nije radio sam

c

Nakon Aleksandera Čeferina, Darija Srne, Nemanje Matića, pokojnog Miroslava Ćire Blaževića, Gorana Pandeva, Edina Džeke, Slavena Bilića i Predraga Mijatovića, sinoćnji gost u emisiji Marija Stanića bio je proslavljeni nogometaš i dugogodišnji kapiten Crvene zvezde i Manchester Uniteda Nemanja Vidić.

Iako je posljednjih mjeseci bio tema interesiranja sportske javnosti zbog činjenice da se kandidovao za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije, srbijanskog nogometaša Nemanju Vidića istinski nogometni fanatici pamte po izrazitim sportskim uspjesima. Rođen je u 1981. godine u Užicama, a sa samo 14 godina napustio je dom i rodni grad te svoj nogometni put započeo u omladinskim selekcijama Crvene zvezde. Igranje u crveno-bijelom dresu bilo je ispunjenje njegovog dječačkog sna.

"Moja cijela porodica navija za Crvenu Zvezdu. Ne samo ja, nego da kažem, i cijeli moj komšiluk navija za Crvenu Zvezdu. I dan danas se sjećam utakmica protiv Dynamo Dresdena, Barija, protiv Bayerna iz Minhena... Te sam utakmice pogledao možda i više od sto puta. Ja sam u jednom trenutku imao mogućnost da idem u Partizan na probu, ali nisam želio. Želio sam samo u Crvenu Zvezdu. To se nikad nije dovodilo u pitanje – ako ne mogu u Zvezdu, ja sam rekao, neću u Partizan", ispričao je Staniću.

U razgovoru sa Marijom Stanićem podijelio je i neke ne toliko poznate detalje iz najranijeg perioda svoje karijere. Već od 19. godine pratili su ga problemi sa leđima, imao je uspostavljenu dijagnozu, koja ga je koštala i potpisa za Šahtar iz Donjecka. Osim tog neuspjelog transfera, otkrio je i kako su mu, prije potpisa za moskovski Spartak, propali i odlasci u Parmu, Inter i Olympique iz Marseillea

"Jedini način je da radiš, da budeš bolji. Nije išlo ni brzo ni lagano, kao što mi sad ovdje sjedimo i pričamo, ali se isplatilo. Čovjek ako je realan, ako hoće zaista da pogleda, treba uvijek da kreće od sebe. Ja mislim da sam cijeli svoj život uvijek kretao od sebe. Nisam neko ko voli da traži krivca u drugima. Uvijek sam razmišljao šta ja mogu bolje da uradim. Cijelu svoju karijeru nisam upirao prst ni u trenere ni u klub, već u samog sebe. Mišljenja sam da ako imaš kvalitet, niko te ne može zaustaviti da ga i pokažeš", rekao je Vidić.

Nakon Spartaka, svjetsku slavu stekao je igrajući za Manchester United. Tokom osam godina provedenih u engleskom velikanu pet puta je osvojio englesku Premier ligu, jednom Ligu prvaka, sedam puta engleski FA kup, tri puta engleski Liga kup i jednom FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo. Može se pohvaliti kako je jedan od svega četiri igrača u historiji engleske Premier lige koji je dva puta osvojio nagradu za igrača sezone, a njegov trud i zalaganje Alex Ferguson nagradio je kapitenskom trakom.

"Ferguson se uvijek trudio da bude ispred vremena. Kako je rastao klub, tako je rastao i on. Mislim da je ključna stvar što nije sve radio sam, dijelio je odgovornost i na pomoćne trenere i na igrače, davao je povjerenje svima. Spontan je i pozitivan. Ono što je još važnije, jeste da je pravio igrače, radio je na afirmaciji mladih igrača. Nije kupovao tim - pravio ga je", rekao je Vidić o Fergusonu, koji ga je i doveo u Manchester United.

Stanić i Vidić dotakli su se i posljednjih dešavanja koja se odnose na Vidićevu kandidaturu za predsjednika saveza. Smatra da je sa svoje strane napravio sve kako treba i ne žali zbog toga što nije izabran, već zbog ljudi koji su bili dio njegovog tima i koji su imali potrebu da doprinesu razvoju srbijanskog nogometa.

"U svakom klubu u kojem sam bio, davao sam svoj maksimum. Savezu sam ponudio svoje ime, svoje kontakte koje imam u svijetu, tim koji sam okupio. Ja sam čist. Želio sam da pomognem, nisam nimalo uvrijeđen, ali se nadam da će doći vrijeme i za neku novu energiju i promjene. Kada pričamo o nogometu, svi mi imamo društvenu odgovornost prema djeci, mladima, da ih vaspitavamo i da ih naučimo pravim vrijednostima", poručio je Vidić.

Reprizna emitiranja devete epizode serijala "(Ne)uspjeh prvaka s Marijom Stanićem" možete gledati narednih dana samo na Arena Sport kanalima.