Više od hiljadu takmičara trčalo "travničku peticu", pobjednici Mađar i Kenijka

utrka
Kennedy Kipkemoi Rono i Ruth Nundu Mbatha pobjednici su šestog izdanja Pharmamed Travnik noćne utrke, održanog sinoć u Travniku u organizaciji Centra za edukaciju mladih.

 

Za učešće na utrci registrovano je 1.066 takmičara iz svih krajeva BiH, ali i Hrvatske, Srbije, Mađarske, Crne Gore, Češke republike, Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije i Njemačke, a njih 718 prošlo je kroz cilj i istrčalo travničku peticu.

Prvoplasirani Kennedy Kipkemoi Rono iz Mađarske sa vremenom 14:30, oborio je prošlogodišnji rekord staze, drugo mjesto zauzeo je Albert Kipkorir Tonui, dok je na trećem mjestu Uroš Gutić. U ženskoj konkurenciji prvoplasirana je Kenijka Ruth Nundu Mbatha, drugo mjesto pripalo je Almi Hrnjić, a treće Jeleni Gajić.

Pobjedinicima su uručene novčane nagrade u iznosima od 1.000KM za prvo, 600 KM za drugo i 400 KM za treće mjesto u muškoj i ženskoj kategoriji, koje je obezbijedila ABA d.o.o. Travnik kao i poklon paketi generalnog pokrovitelja utrke Pharmameda.

Izvršni direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović je kazao da je Travnička utrka postala tradicionalna te da svake godine okuplja sve više profesionalnih trkača i rekreativaca, koji ne žele propustiti ovaj jedinstveni događaj.

"Staza duga 5 kilometara predstavlja izuzetnu priliku da se jedna od najatraktivnijih destinacija u srcu BiH, doživi na jedan drugačiji način, sklope nova prijateljstva, ali svakako i da se promoviše zdrav stil života putem ove najjednostavnije sportske rekreacije, koja poboljšava fizičko i mentalno zdravlje", kazao je Arnautović.

I ove godine, organizatori su pripremili kvalitetan startni paket, sa dry skin majicom, promotivnim poklonima sponzora, vaučerima za posjetu znamenitostima u Travniku a svima koji su istrčali utrku dodijeljene su i medalje kao uspomena na uspješno istrčanu trasu najveće male utrke u BiH.

Ovogodišnji slogan utrke bio je "0% tolerancija na nekontrolinasnu prodaju i promociju alkohola djeci i mladima".

Općina Travnik je od samog začetka, dio "travničke petice" te kroz višestruku pomoć i saradnju doprinosi da se kombinacija najbrže rastućeg trenda trčanja i turističke atrakcije, avanturističkog turizma, uveliko popularizira, a utrku je istrčao i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović koji je istakao da je Travnik sinoć zasigurno bio centar BiH, ali i regije.

"Popularna travnička petica je već postala značajan brend općine Travnik i svake godine je s nestrpljenjem čekamo i podržavamo i kroz učešće uposlenika koji su sinoć činili jedan od najvećih timova od čak 43 učesnika", kazao je Dautović.

Ovaj dvodnevni događaj obuhvatio je niz različitih sadržaja za cijelu porodicu a centralna utrka popularna "travnička petica", pored trkača okupila je i brojne gledatelje koji su svojim nesebičnim bodrenjem, davali dodatni vjetar u leđa svim trkačima.