Vuku se repovi iz finala u Dohi: Je li zlatni Brejzer prevario Tuku?

Kamp u kojem je stasao Tukin rival ugašen zbog doping-skandala.

Donavan Brejzer (Brazier) osvojio je titulu prvaka na 800 metara na nedavnom Svjetskom šampionatu u Kataru.

Drugog mjesta i srebrene medalje domogao se najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Čuveni trener

No, repovi ove utrke i pitanje je li baš sve bilo “čisto” još će se, vjerovatno, dugo vući, pogotovo nakon odluke kompanije “Nike” da okonča sada već kontroverzni projekt “Oregon”, odnosno da ugasi trening-centar u Sjedinjenim Američkim Državama za takmičare na duge distance, u kojem su sazrijevali budući asovi, među njima i 22-godišnji Brazijer.

U centru skandala nalazi se čuveni atletski trener Alberto Salazar, koji je, zbog kršenja antidoping-propisa, kažnjen sa četiri godine zabrane bavljenja sportom.

Pod njegovim nadzorom stasavali su najpoznatiji britanski atletičar, olimpijski šampion na 5.000 i 10.000 metara Mo Farah te ovogodišnji prvaci iz Katara, Holanđanka Sifan Hasan (1.500, 10.000 metara) te već spomenuti Brejzer.

Iako nema znakova koji bi ukazivali na to da je bilo ko od ovih sportista učestvovao u nečemu nedozvoljenom, iza kulisa je prisutna zabrinutost Salazarovih kolega, prenosi AFP.Stiv Manjs (Steve Magness), bivši Salazarov pomoćnik, bio je uzbunjivač čije su informacije dovele do istrage o dopingu. Svjedočenja više osoba otkrila su eksperimente s nedozvoljenim supstancama.

 

Umiješan i ljekar

Antidoping-agencija Sjedinjenih Američkih Država (USADA) objavila je da je Salazar svojim sportistima ubrizgavao različite doze stimulansa, i to iznad dozvoljene norme. U tome je učestvovao i ljekar Džefri Braun (Jeffrey Brown), koji je, također, kažnjen.

Direktor USADA-e Trevis Tajgert (Travis Tygart) rekao je da su Salazar i Braun “pokazali da su im pobjede bile važnije od zdravlja sportista, koje su trebali štititi”.

Oglasili su se i iz “Nikea”. Čuveni proizvođač sportske opreme, koji je finansijski podržavao projekt, saopćio je da su vjerovali da Salazar nastoji spriječiti doping. No, nakon što je istraga utvrdila drugačije, odlučili su ugasiti centar u Portlandu.

Istina će se saznati

Pobjeda Brejzera u finalu 1. oktobra u Dohi (rezultat jedna minuta i 42,34 sekunde) stigla je nepuna 24 sata poslije suspenzije Salazara.

Amerikanac je tada izjavio da on jeste bio član Salazarovog kampa, ali da mu Salazar nikad nije bio trener.

Novinari su za komentar tada pitali i Tuku, kao drugoplasiranog u finalnoj utrci (1:43,37) u Kataru.

- Čestitao sam Brejzeru, mislim da treba sačekati istinu prije donošenja suda. A istina će izaći navidjelo. Zaista se nadam da Brejzer nije dio tog sistema - izjavio je Amel.