Xavi oduševio Španiju prebacivanjem štopera u sredinu, otkrio da to ipak nije njegova ideja

a

Trener Barcelone Xavi Hernandez u pobjedi protiv Elchea rezultatom 4:0 koristio je štopera Erica Garciju na poziciji defanzivnog veznog igrača i tim potezom oduševio je špansku javnost, jer se ovaj defanzivac odlično snašao u novoj ulozi.

Xavi je objasnio da to nije bila prvobitno njegova ideja, ali da nakon svega vjeruje da klub može imati odličnog veznajak u ovom bivšem igraču Manchester Cityja.

"Iskreno, bila je to ideja Jordija Cruyffa, a govori mi to od prošle godine. Razmišljali smo, razgovarali s ostalim članovima osoblja. Imao je sjajnu utakmicu i mislim da možemo imati sjajnog veznog igrača u Ericu Garciji", rekao je Xavi pa nastavio:

"Stvaranje tima znači da tjerate igrače koji nisu igrali puno tokom sezone da pružaju partije na visokoj razini i zbog toga mislim da je ovo važan korak i da smo mi pravi tim. Ovo je jako dobra pobjeda i stvarno sam sretan. Sviđa mi se što imamo polivalentne igrače, De Jong može igrati štopera, Alonso je bio sjajan na štoperskoj poziciji... Za ekipu je dobro da ima takve igrače koji mogu odgovoriti na razne zahtjeve."

Ni Garcija nije krio oduševljenje nakon svega, a posebno iz razloga što je dobio priliku za igru. Ipak, kaže da se umorio više nego kada igra u odbrani.

"Što se mene tiče, spreman sam igrati bilo gdje, onog trenutka kada to od mene trener traži i drago mi je da sam pomogao i na ovaj način promjenom pozicije. Istina, malo sam umorniji igrajući u veznom redu u odnosu na ono kada igram u odbrani", rekao je Garcia.

Barcelona je ostala na prvoj poziciji na tabeli i trenutno ima 15 bodova više od Reala, ali i utakmicu više.