Xavi saopštio da odlazi iz Barcelone, pa svojim potezom svima pokazao kakav je gospodin!

.

Katalonci su odigrali nevjerovatan meč sinoć protiv Villarreala koji je nakon preokreta u finišu utakmice uspio da slavi sa 5:3 i nanese još jedan težak udarac izabranicima Xavija Hernandeza.

No, sve to palo je u drugi plan kada se pred novinarima na press konferenciji pojavio Xavi koji je šokirao javnost odlukom da će napustiti klupu Barcelone na kraju ove sezone, te da se ta odluka neće mijenjati.

"Želim objaviti da 30. juna neću nastaviti biti trener Barcelone. Odlučio sam prije nekoliko dana, ali mislim da je vrijeme. Klub treba promjenu dinamike. Kao katalonist, razmišljanje o klubu, o igračima... Fudbaleri će biti mirniji. Mislim da je to zdravorazumska situacija. Razmišljanje o klubu, više nego o meni", rekao je, između ostalog, Xavi.

Takav potez trenera Barcelone mnoge je iznenadio jer se nije očekivalo da će Xavi tako lako da digne ruke. No, jasno je da svakodnevne kritike više ne može da trpi i smatra da je po sve najbolje da on na kraju sezone ode iz kluba.

Međutim, koliko Xavi voli Barcelonu pokazao je svojim potezom kojeg je otkrio katalonski Sport, a koji je oduševio navijače ovog kluba.

Naime, Xavi ima ugovor do ljeta 2025. godine, ali isti će biti sporazumno raskinut na kraju ove sezone. Bilo je špekulacija da bi Xavi mogao da dobije milionsko obeštećenje zbog raskida saradnje, ali se to neće desiti.

Katalonski Sport piše da je Xavi u startu poručio čelnicima kluba da neće tražiti ni euro odštete što odlazi i da to ne bi nikad napravio klubu u kojem se proslavio što je pokazalo još jednom kakav je gospodin.

On je zahvalan Joanu Laportu i njegovim saradnicima na prilici koja mu je ukazana i to mu je važnije od novca. Također, jasno je da Barca finansijski ne stoji baš najbolje, no to nije razlog zbog kojeg Xavi nije htio nikakvo obeštećenje.

Xavi je klupu Barcelone preuzeo u novembru 2021. godine i uspio je prvo da osvoji trofej španskog Superkupa, a prošel sezone je s Blaugranom postao i prvak Španije.