Za Šveđane nezamislivo da u Rusiji igraju utakmicu baraža za SP

651
Njihove misli s ukrajinskim prijateljima

Predsjednik Švedskog fudbalskog saveza Karl-Erik Nilson (Nilsson) izjavio je da mu je nezamislivo da u Rusiji igraju utakmicu dodatnih kvalifikacija za SP u Kataru u vrijeme dok je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Švedska u dodatnim kvalifikacijama 24. marta na domaćem terenu igra protiv Češke, a Rusija kod kuće protiv Poljske. Ukoliko Švedska i Rusija pobjede, utakmica koja bi odlučivala o tome ko ide na SP igrala bi se u Rusiji 29. marta.

- To je mogući scenario, ali kada smo se probudili jutros spontano razmišljanje navodi na to da je nezamislivo da za nekoliko sedmica igramo utakmicu u Rusiji. Kako sada stvari stoje nema želje da igramo utakmicu u Rusiji - kazao je Nilsson.

 - Naše misli su sa ukrajinskim prijateljima i fudbal mi se čini manje važnim usred ovog pakla - dodao je Nilson.

On nije pozvao da se Rusija izbaci iz kvalifikacija za SP.

- Mislim da ne bi trebali naglo donositi odluke. Trebali bi uzeti vremena i vidjeti što je potrebno učiniti. Trenutno je važno da se položi oružje, i da zavladaju mir i sloboda.

Predsjednik Švedskog fudbalskog saveza kazao je da bi želje Ukrajinaca trebale biti vodič za fudbalsku reakciju.

- Trenutno Ukrajinci imaju puno važnijeg posla od fudbala, ali važno je da zahtjev dođe iz Ukrajine. Budućnost dolazi i morat ćemo pokazati solidarnost s našim fudbalskim prijateljima u Evropi - rekao je Nilson, prenosi Hina.